У «Правого сектору» — виборчий патріархат, найменше освічених — у Ляшка та комуністів: соціологи намалювали портрет партійного електорату
Актуально

У «Правого сектору» — виборчий патріархат, найменше освічених — у Ляшка та комуністів: соціологи намалювали портрет партійного електорату

7 листопада 2014, 12:30
0
0
Сподобалось?
0

 

Виборчі екзит-поли стали у нагоді не лише як чернетка результатів парламентських перегонів. Проаналізувавши, хто і за кого голосував, соціологи визначили, у кого який електорат - за віком, статтю, освіченістю і навіть політичною вірністю. Оцінили також, до кого більше міщани тягнуться, а до кого - селяни. 
Як засвідчили результати Національного екзит-полу (проведеного Фондом «Демініціативи», Київським міжнародним інститутом соціології та Центром Разумкова), «найголовастіший» електорат - у «Самопопочі» і «Правого сектору». Серед їхніх уболівальників найбільший відсоток тих, хто має вищу і незакінчену вищу освіту. У «Самопомочі» - 61,5%, у «Правого сектору» - 59%.   А ось серед виборців «вилоносця» Ляшка «вишівців» - найменше (24%). Першість же за кількістю «неповноосвітніх» прихильників (хто і шкільний граніт науки не до кінця догриз) Радикальна партія розділила з комуністами: відповідно - 10,2% і 10,5%.    
У віковому рейтингу «Самопоміч» і «Правий сектор» - знову на п'єдесталі. Тільки цього разу «золотом» і «сріблом» помінялися. Наймолодший виборець - у партії Яроша (53% віком до 40 років). «Самопоміч» - на другій сходинці (48% тих, хто ще п'ятий десяток не розміняв). Найдревніший електорат традиційно у комуністів: кожен другий «ленінець» вже відгуляв свої 60, ще 18% - «п'ятдесятників». В «ОПі» (він же - «Опозиційний блок») виборців гречкою підгодовували. А треба було манкою, щоб «бабушки-дедушки» (34%), яким рука піднялася за «ОПу» проголосувати, зуби з полиць зайвий раз не діставали. 
«Застарів» електорат і у «Батьківщини»: майже 32% - «60+», 24% - тих, кому ще недовго до пенсії залишилося.  
На нинішні вибори більшість партій ішли, дружно тримаючись за спідниці. Але і тут лідери з «багатоженства» намалювалися. До «ОПи» можна спокійно літеру «Ж» дописувати: 61% тих, хто купився на локшину від так званих опозиціо­нерів, - «Ж»-електорат. Замикають трійку «найжіночніших» виборці «Народного фронту» (59%) і Блоку Порошенка (53%). Вирізняються у гендерному рейтингу і «Свобода» з «Правим сектором». У них - виборчий патріархат: 59% і 55% (відповідно) чоловічого електорату. 
Як не розмахував Ляшко вилами, найбільший врожай сільського виборця не у «радикалів», а у головної «селянки» України Віри Ульянченко. Серед тих, хто увірував в її ЗАСТУПництво, 78% - селяни. У «ляшківців» - 60%. «Бронзовим» призером за кількістю сільських виборців стали «фронтовики» (51%). А ось «найстоличніший» електорат - у «Правого сектору» і «Самопомочі». Серед їхніх виборців - найбільше жителів обласних центрів (49% і 48%).  
Джерело: Високий Замок

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися