Актуально

А новообрані депутати вже хочуть великі зарплати

20 листопада 2014, 15:47
1
3
Сподобалось?
3

Ще не вляглися виборчі пристрасті, а деякі новообрані слуги народу вже демонструють своє істинне обличчя. Днями журналісти «Кореспондент. net» розмірковували над депутатськими зарплатами та над тим, у скільки повинні обходитися країні парламентарії.
Перш ніж почати говорити про сьогодення наших «бідних і нещасних» депутатів, давайте зазирнемо у платіжні відомості Верховної Ради минулих скликань. У 1993 році нардеп отримував 30 доларів. Їздили тоді парламентарії на «Волгах» і «Жигулях», навіть у тролейбусах. У 1994 вони підняли собі зарплати до 300-350 доларів. Але найбільший стрибок оплати праці для обранців народу був у 2005 році, за прем'єрства Юлії Тимошенко. Вони стали отримувати від 14 до 21 тисячі гривень. При тодішньому курсі долара це було приблизно три тисячі «баксів». Зарплата зросла вдесятеро! Розмір її не змінювався аж до 2014 року. Саме цьогоріч геніальна думка осяяла Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка: «Прийшла пора економити на депутатах».
- Ми залишили голий оклад, який становитиме замість 17 тисяч гривень лише 6,5 тисячі, - зауважив Прем'єр.
Одним з перших своє невдоволення мізерною як для Києва заробітною платою висловив відомий журналіст Мустафа Наєм. До Верховної Ради він потрапив за списками партії «Блок Петра Порошенка».
- Я не буду працювати в парламенті за п'ять тисяч гривень, - зазначив він. - У Києві на ці гроші неможливо прожити. Якщо на рівні парламенту ми приймемо рішення, що депутат повинен жити на 5 тисяч гривень, то потрібно говорити, що ті молоді люди, які зараз пройшли, не мають шансів сидіти там.
Його підтримали колеги Світлана Заліщук та Сергій Лещенко, що теж отримали депутатський мандат за списками партії Порошенка. Відомі українські журналісти, коли балотувалися в парламент, оголосили: виступатимуть за відновлення зарплати депутатам хоча б на попередньому рівні - 17 тисяч гривень.
У соцмережах це спричинило хвилю обурень. Дострокові вибори мали б створити парламент, який дбатиме про інтереси народу, найперше мізкуватиме над тим, як зупинити російського агресора. А тут, ще не встигли молоді кадри місце нагріти, як уже репетують: давай високу зарплату! Вчорашні працівники різних сфер швидко вбилися у пір'я і хочуть шикарного життя, як у їхніх попередників? Чому насамперед підвищуватися має заробітна плата у депутата, а не в медиків, освітян? Чимало українців теж хочуть по 17 тисяч у місяць.
Переможець на позачергових виборах до Верховної Ради козак Михайло Гаврилюк, якого катували та знімали на відео, так оцінює депутатські привілеї:
- У готелі я не буду жити 100%, - сказав він. - Нині проживаю в будинку в центрі Києва, який збираються зносити. Він вже огороджений парканом, але ще стоїть. Найголовніше, що там є світло, є гаряча вода, там тепло. А чим мій маленький барліг гірше готелю?
Гаврилюк вважає депутатську зарплату розкішшю, оскільки живе на 1,5 тисячі.
У нинішній неспокійний час, коли всі люди по гривні скидаються для українського війська, коли на сході від куль гинуть молоді хлопці, говорити про збільшення зарплати є проявом цинізму та себелюбства. Де ж ваша совість, новообрані депутати? Гірко думати про це, але, здається, шановні виборці, ми знову наступили на ті самі граблі...
Руслана ТАТАРИН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Ксенія
    Ксенія

    А я працюю вчителем на двох роботах і отримую разом 2600 грн.

    20 листопада 2014, 19:18
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися