Краще не приймати ліки, ніж вмерти з голоду
Актуально

Краще не приймати ліки, ніж вмерти з голоду

5 березня 2015, 16:09
0
0
Сподобалось?
0
Ціни рвуться в космос. Куди вже далі?
 
Минулого тижня ціни ніби сказилися. Пік був 24 лютого. Долар перевалив за 40 гривень. За ним вверх поповзли ціни. Бачачи, що прямо на очах гривні перетворюються у папірці, люди кинулись у супермаркети розкуповувати продукти – зарплати ж і пенсії не підвищують. 
 
Змітали з полиць магазинів цукор, борошно, крупи, макарони, олію. Причому купували не кілограмами – мішками. Мовляв, про запас. На запитання, скільки часу її родина, яка складається з  чотирьох людей, їстиме мішок макаронів, жінка в одному з луцьких супермаркетів  відповісти не змогла. Але мішок купила. Дійшло до того, що у торгових закладах стали вішати оголошення: «Мішками не продаємо», і обмежувати кількість товару в одні руки. Буквально за день полиці великих супермаркетів стали напівпорожніми. Невже в Україні  продуктова криза? Однозначно – ні. І підтвердження цьому – наявність продуктів на ринках. От тільки їхня ціна не всім по кишені. Кілограм борошна вищого ґатунку – 12 гривень (було 6), рису – 35 гривень (був 20-25), цукру – 15 гривень (був 8), яблука – 12-14 (були 7-10), капуста – 8 гривень (була 3-4). Морська риба взагалі стала розкішшю – кіло найдешевшої мойви вартує 45 гривень, оселедець – 60. І так можна продовжувати. Якщо у рибному відділі кажуть, що ціна їхнього продукту прив’язана до долара – свого виробника немає, то з якого дива вдвічі ростуть ціни на цукор, борошно, яблука, капусту? І не тільки роздрібні, а й оптові! Ці ж продукти виробили ще восени! Продавці кажуть – зросла ціна бензину! Люди добрі, ну не «наварювати» ж 5 гривень на кілограмі яблук чи 6 – на борошні!  М’ясо, молочні продукти подорожчали не так критично. Можливо, тому що на них ажіотажу не було, бо про запас не закупиш?  Цікаво, що цю ситуацію ніхто з чиновників не зміг прокоментувати. Мовляв, у нас вільний ринок. Тільки от в умовах цього вільного ринку ціни злетіли при долару по 40. А коли він став по 27, вниз чомусь не опустилися.
Для більшості людей ліки скоро стануть не по кишені. В аптеках уже доводилося бачити пенсіонерів, які, зачувши ціну препарату, розверталися і йшли геть. «Як не вип’ю таблетку, може, швидше помру, – сказала одна бабця. – Бо якщо заплачу за квартиру і куплю ліки, то від пенсії не залишиться практично нічого. З голоду помирати страшніше». А те, що деякі аптекарі вчиняли незаконно і наживалися на ситуації – то факт. Простий приклад: автор цих рядків 24 лютого  увечері дізнавалася у ряді аптек вартість одного препарату від тиску. Вартував приблизно 160 гривень за упаковку. «Ми не маємо права переоцінювати залишки ліків. Нова ціна буде, коли прийде нова партія з оптових складів», – пояснила аптекар. Одна з аптек, яка позиціонує себе як «соціальна», увечері 24 лютого була зачинена на «технічну перерву». Зранку 25 лютого вартість упаковки необхідного препарату тут становила… понад 220 гривень. На запитання: «Чому стільки?» – аптекарка відповіла, що це стара ціна. Нова – понад 300 гривень. Найприкріше те, що люди звикли, що саме у «соціальній» аптеці ціни найдешевші. І там завжди черги. Раніше подібне підняття цін контролювала Держцінінспекція. Сьогодні ця структура ліквідована. Тому-то, очевидно, аптекарі і втратили страх. 
Експерти радять не піддаватися паніці. Адже товари подорожчали внаслідок шаленого падіння гривні. З її стабілізацією, яку спостерігаємо з початку тижня, ціни також можуть поповзти вниз. Адже торговельні мережі мають чималий запас продукції за старими цінами, просто хочуть більше заробити на паніці. 
   Наталка СЛЮСАР

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися