Комунальні котельні на Волині планують передати приватникам під гарантії багатомільйонних інвестицій
Актуально

Комунальні котельні на Волині планують передати приватникам під гарантії багатомільйонних інвестицій

28 червня 2015, 13:28
0
0
Сподобалось?
0

На позачерговій сесії Волинської обласної ради депутати прийняли зміни до «Регіональної програми підвищення енергоефективності Волинської області». Обранці громади пролонгували цю програму та передбачили серед заходів забезпечення енергофекивності передачу в концесію об’єктів житлово-комунльної сфери. В основному питання стосується застарілих котелень. У комунальній власності волинської громади їх близько чотирьохсот.

Коментуючи цю тему голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик розповів, що у найближчі три роки усі їх планують модернізувати, щоб зменшити споживання енергоносіїв. Керівництво області уже займалося пошуком інвестора, який міг би взяти на себе відповідні витрати. Були перемовини з фахівцями з Прибалтики, Польщі та Німеччини. Однак в жодній з країн не зайшлося інвестора, який би міг осилити за три роки такий об’єм роботи.

Тож у програмі енергоефективності передбачили можливість передачі комунальних об’єктів теплової енергетики у концесію. Як мінімум очікують входження на ринок теплоенергетики області шести інвесторів. Кожен з них, при укладанні угоди з обласною радою, повинен гарантувати вкладення у проект 5 мільйонів доларів. При цьому існуватиме заборона на їх виведення за межі області. Загалом очікується надходження 30-50 мільйонів доларів інвестиційних коштів. Котельні між інвесторами хочуть поділити таким чином, щоб не розібрали лише вигідній з економічної точки зору об’єкти, а й невеличкі, які не приноситимуть великих прибутків. Також перед концесіонерами буде поставлена вимога не перевищувати граничної межі вартості гігакалорії, яка, відповідно до розпорядження голови Волинської ОДА, становить 932 гривні.

Цікаво, що більшість депутатів обласної ради були одразу позитивно налаштовані на голосування по цьому питанню. Однак його обговорення затягнулося більш ніж на годину практично зусиллями лишень одного «свіжого» обранця громади Володимира Бондара. Він намагався відмовити колег від голосування за оновлену програму енергоефективності. Відзначимо, що Володимир Налькович й сам має стосунок до бізнесу в тепловій енергетиці. Кілька проектів здійснюються і на Волині.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися