Праці вкладено багато, а ціни немає — селяни про картоплю
Актуально

Праці вкладено багато, а ціни немає — селяни про картоплю

9 вересня 2016, 11:01
0
0
Сподобалось?
0

Про цьогорічний урожай картоплі кажуть різне. У кого через брак дощів бульби – кіт наплакав, аби самим і худобі вистачило, про продаж і не заїкаються. А в інших – поле всіяне картоплинами. Особливо це стосується поліських регіонів Волині. На урожай селяни тут не нарікають. А от на ціну…

– По дві гривні приймають, шо ото є? Біля тої картоплі наробитися ж тра, – бідкається жителька Бузак Камінь-Каширського району Ліда. Вона разом з іншими односельцями якраз стояли біля фури і чекали, поки приїде її власник, щоб здати бараболю. – От повна фура сіток – і тільки гривень 350-400 за неї матимеш. Хіба то гроші? Але мусимо здавати – куди дінемося. Кажуть, навесні дорожча буде. Так її ще зберегти треба. І знову наробитись! А чи буде дорожча, чи ні – невідомо.

На оптовому ринку «Шувар» у Львові з початку вересня бульбу торгують в середньому по 3 гривні 25 копійок за кіло. Найменша ціна – 2 гривні 80 копійок.  Директор ТОВ «Агріко Україна» (компанія спеціалізується на розмноженні насіннєвої картоплі) Микола Гордійчук зауважив, що ціна на картоплю у найближчий місяць може ще впасти – всі намагатимуться її збути, оскільки картоплесховищ у нас вкрай мало. Ситуацію міг би виправити вихід на європейський ринок. Цьогоріч у країнах ЄС дефіцит картоплі становить мільйон тонн. І це місце могли би зайняти наші виробники. Тільки от бульба іноземцям потрібна добірна, сортова. А такої, на жаль, у нас зовсім мало. Все через те, що вирощують її в основному прості дядьки, а не великі фермерські господарства.

Приміром, як повідомляють у департаменті агропромислового розвитку Волинської ОДА, цього року в області картоплею засаджено майже 72 тисячі гектарів. Тільки 98% цих площ – це городи селян.

Тому-то і продають бараболю лише на внутрішній ринок і ціна така, що плакати хочеться. В селах люди кажуть, що на сьогодні нормально було би здавати картоплю мінімум по три гривні за кіло.  І коли селяни бульбу продають практично за безцінь, то на луцьких ринках ціна на неї трохи «кусюча» – дешевше ніж за чотири гривні треба ще попошукати. А в основному правлять за кілограм п’ять гривень.

– І це на початку осені, у самий сезон! – не може стримати обурення пенсіонерка Марія Михайлівна. – Завжди казали, що картопля – другий хліб. Та як така ціна буде, то на столі в пенсіонерів вона у делікатес перетвориться! За нашу пенсію м’яса вже не купиш. То хоч бульби більше накидаю у супчик – тим і жила. Тепер і картоплини рахуватиму…

Наталка СЛЮСАР, Волинська область

Скільки коштує картопля: Польща – 2,6-3 грн/кг; Білорусь – 2,7-4 грн/кг; Молдова – 3-5 грн/кг; Росія – 5,4-7,8 грн/кг; анексований Крим – 4,7-6,8 грн/кг; Німеччина – 7,4-7,8 грн/кг.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися