Що потрібно знати про субсидії
Актуально

Що потрібно знати про субсидії

15 вересня 2016, 11:04
0
0
Сподобалось?
0

З початком опалювального сезону у людей значно зростуть витрати на комунальні послуги. Уряд обіцяє, що багато хто отримає субсидії. На Волині кількість одержувачів протягом року зросла удвічі. Якщо у вересні 2015 року 80 тисяч 800 сімей отримували цю державну допомогу, то за такий період цього року їх кількість виросла до 152 тисяч. На найбільш актуальні питання, що стосуються нарахування субсидій, ми попросили відповісти начальника відділу соціальної допомоги та житлових субсидій департаменту соцзахисту населення Волинської ОДА Олену Маркусик.

– Що беруть до уваги при нарахуванні субсидії?

– На сьогодні критерій для отримання субсидії лише один – дохід людини. Розмір субсидії розраховується для кожної сім’ї окремо. Навіть невелику субсидію отримувати вигідно, оскільки її розмір збільшиться, якщо в період надання послуг підвищаться тарифи. З минулого року порядок оформлення субсидій максимально спрощений. Для цього необхідно лише заповнити заяву та декларацію. Жодних інших документів не потрібно. З 1 травня 2016 року субсидія розраховується на підставі доходу осіб за попередній календарний рік. Із законодавства виключено норму щодо можливості призначення субсидії на підставі доходів за три місяці, що передують місяцю, з якого призначається субсидія. Дохід для працездатних осіб, які не працюють, обраховується у розмірі двох прожиткових мінімумів. Громадянам надано право не підтверджувати довідками доходи, зазначені ними у декларації, інформація про які відсутня у ДФС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування. За таких обставин заявник додає лише письмове пояснення довільної форми, в якому вказує причини неподання довідок та зазначає розмір таких доходів. На підставі чого зазначені доходи будуть враховані до сукупного доходу. Наявність іншого житла, автомобіля, земельної ділянки на нарахування субсидії не впливають.

– За що можуть не призначити субсидію?

– Якщо протягом року була здійснена одноразова покупка на суму понад 50 тисяч гривень. Крім медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності.

– Чи залишиться норма про обов’язковий платіж і який його розмір?

– Так. Розмір обов’язкового платежу для кожної родини розраховується індивідуально. Він здійснюється за встановленою формулою: середньомісячний дохід на одну особу за попередній календарний рік ділиться на прожитковий мінімум на одну особу (з травня 2016 року це 1399 грн) і на базовий коефіцієнт 2, після чого множиться на базовий коефіцієнт 15%. Наведу приклад: у будинку проживає дві особи – жінка, яка працює, та дитина 2003 року народження. Дохід сім’ї за 2015 рік –  заробітна плата – 38 242,04 грн, відповідно, середньомісячний сукупний дохід – 3186,84 грн, а дохід на одну особу становить 1593,42 грн. Визначаємо розмір обов’язкового відсотка платежу: 1593,42/ 1399/2х15% = 8,5 %. Ця родина за комунальні послуги платитиме 270 гривень 88 копійок незалежно від того, які суми стоятимуть у платіжках. Різницю покриє субсидія.

Питання від читачів

«Чи може оформити субсидію людина, яке проживає у будинку, який по документах числиться як «незавершене будівництво»? Грошей вистачило, щоб облаштувати лише одну кімнату». Марія Савчук, м. Володимир-Волинський.

– Так, індивідуальні забудовники, будинки яких не прийняті  в експлуатацію, можуть звертатися за призначенням субсидії. У такій ситуації рішення ухвалює комісія виконавчого  органу міської ради або  райдержадміністрації, на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

«Якщо людина має у власності паї (а це приблизно три гектари один), які не здані в оренду, як обраховується дохід з них і чи може вона отримувати субсидію?» Роман Шевчук, Старовижівський район.

– Звичайно. На сьогодні для  призначення  субсидії сукупний  дохід  обчислюється виходячи з нарахованих особам доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб, відомості про які надаються Державною фіскальною службою, Пенсійним фондом України, фондами соціального страхування і т. д. Тобто, враховується заробітна плата, пенсія, допомога, стипендія, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору, доходи від підприємницької діяльності, здачі майна, в тому числі і земельного паю, в оренду. Відомості про дохід від здачі в оренду землі беруться у Державній фіскальній службі. Якщо вони відсутні, значить, їх до уваги не беруть.

«Чи можуть оформляти субсидію підприємці і як обраховується їх дохід, чи враховують при цьому видатки?» Віктор К., Ковельський район.

– На сьогодні врегульовано питання щодо врахування доходів при наданні субсидії для підприємців, які обрали спрощену систему  оподаткування та є платниками єдиного податку. Зокрема сукупний дохід для цієї категорії визначається на рівні двох прожиткових  мінімумів, встановлених працездатним особам за місяць для першої групи, трьох прожиткових мінімумів для другої групи і чотирьох прожиткових мінімумів для третьої. При цьому не враховується дохід, отриманий самозайнятою особою, та дохід від підприємницької діяльності, інформацію про які надано ДФС на запит.

«Ми пенсіонери. У квартирі прописаний, але фактично не проживає син. Минулого року він знайшов роботу із високим заробітком. Чи буде нам субсидія?» Ковальчуки, м. Луцьк.

– Субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. Але якщо людина фактично не проживає там, де вона зареєстрована, то комісія може прийняти рішення нарахувати субсидію, виходячи з доходів лише тих осіб, які проживають у приміщенні. У Декларації має бути зазначена інформація про всіх зареєстрованих осіб (у примітці можна зазначити, що син не проживає), а у заяві відмітити необхідність розгляду питання комісією. Для цього необхідно пред’явити ряд документів. Це можуть бути довідки, які підтверджують місце перебування особи, про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку), акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної,  сільської або міської  ради, акти житлово-експлуатаційних організацій про фактично проживаючих осіб, договори оренди житла в іншому місці.

У разі відсутності документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб, рішення приймається на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

«Хочемо подарувати своїй донці квартиру (малосімейку, отриману по спадщині). Вона працює медсестрою, дохід – невеликий. Чи зможе донька оформити субсидію на подароване житло?» Світлана Поліщук, м. Ківерці.

– Так. Якщо донька зареєстрована у квартирі, яку їй подарували батьки, вона має право отримати субсидії. Крім того, вартість успадкованого або подарованого майна не включається до сукупного доходу.

Розмовляла Наталка СЛЮСАР P.S. Минулого тижня Кабмін прийняв ряд змін, які впливатимуть на отримання субсидій. Про них – у наступних номерах газети. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися