Влада жирує — народ бідує
Актуально

Влада жирує — народ бідує

7 листопада 2016, 16:30
0
1
Сподобалось?
1

З декларацій високого начальства повилазили мільярди

   Уже постмайданівська влада, яка взяла на себе зобов’язання бути іншою, чесною і відкритою, тривалий час гальмувала законодавство щодо декларування доходів і витрат держчиновників. Тепер ми знаємо чому. Вплинули лише відверті погрози Заходу позбавити Україну фінансової підтримки. Але навіть поверхово проаналізувавши декларації владців, мимоволі замислюєшся: а чи потрібні нам узагалі якісь кредити? Зупинимося на ключових фактах.
   В останні години деклараційної кампанії подав свою декларацію Президент. Юридична команда Петра Порошенка чітко розписала його статки до найдрібніших часток у різних компаніях, витрати на оплату комунальних послуг, утримання майна і благодійність. Засвітив Президент і чималу суму грошей – 27 мільйонів доларів, вони лежать у банках. Але, з огляду на бізнесове минуле нинішнього гаранта, тут ніби усе зрозуміло.
   Шокували ж декларації народних депутатів. Лише готівкою народні обранці задекларували 7,4 мільярда гривень. У середньому на кожного нардепа припадає 30,4 мільйона. Щоб краще осягнути ці космічні цифри, відзначимо, що кишенькові гроші наших парламентарів співвідносні з третиною річного бюджету сусідньої Молдови. Так, депутат з блоку БПП Руслан Демчак, окрім будинку за кордоном, машин та інших матеріальних благ, відобразив у декларації 133 мільйони гривень готівки. Як підрахували журналісти, це 320 кілограмів грошей у 500-гривневих купюрах!
   Голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, заступник голови фракції «Народний фронт» Сергій Пашинський, котрий ніколи офіційно не займався бізнесом, а останніх 15 років депутатствує, вказав у декларації, що не має своєї нерухомості. Натомість йому «пощастило» з дружиною: на неї записано елітний будинок площею понад тисячу квадратних метрів, земельні ділянки. Також у родини вічного слуги народу є престижні авто і мільйонні суми у готівці в доларах, євро і гривнях. У 2015 році Пашинський заробив 147 тисяч гривень, а його дружина – 552 тисячі, при цьому лише на особисту охорону й охорону об’єктів родина витратила 860 тисяч гривень. Виходить, живуть Пашинські у збиток?
   Головний борець зі «скотиняками» у владі, які безбожно оббирають бабусь, Олег Ляшко хоч і не має бізнесу, та зумів накопичити у банках 940 тисяч доларів, 130 тисяч євро і два мільйони гривень. Ще 1,65 мільйона він тримає у готівці. Хтозна, може, бабцям роздає? Є у радикала й квартири, і земельні ділянки, причому в одному селі поблизу столиці аж шість. У декларації нардепа непоганий власний та родинний автопарк, колекція годинників, ну і, звичайно, вила – марки «Українські». При цьому від депутатської діяльності за 2015 рік Ляшко отримав усього 160 тисяч прибутку. Ще 4,2 мільйона гривень впали у кишеню депутата від продажу якогось нерухомого майна.
   Порадувала й декларація головної антикорупціонерки Майдану Ганни Гопко. Скромна активістка задекларувала 10 квартир. П’ять з них – у Києві, ще п’ять – у Львові. Нерухомість зареєстрована на неї і чоловіка. Також сім’я жінки-парламентаря володіє житловим будинком у Львівській області й земельною ділянкою. Доходи сімейства Гопків за 2015 рік сягнули 1,5 мільйона гривень. Ще у документі є смішне місце. У ньому вказано, що чоловік Гопко зберігає валюту в сейфі «Креді Агріколь Банку». Однак, скільки там грошей, не знає навіть сама депутатка. Замість суми у графі написано: «член сім’ї не надав інформацію».
   Традиційно бідненько виглядає декларація Юлії Тимошенко. Вони з чоловіком не мають власного житла й лише орендують будинок у селищі Козин на Київщині, де таборяться усі ключові фігуранти деклараційного процесу.
   Звичайно ж, «засвічені» у деклараціях і дивні статки суддів (у декого земельні наділи перевищують за площею океанські острови), і міністрів, і міських голів та губернаторів. Усі разом вони легко перекриють річний бюджет уже не маленької Молдови, а України. Коли вчитуєшся у документи, в яких відсутні джерела набуття таких багатств, створюється враження, що поруч з нами живуть тисячі графів Монте Крісто. Але так буває лише у книгах. Наші багатії не мають нічого спільного з благородним героєм роману Олександра Дюма.
   Український мільйонер зі списку Forbes Євген Черняк, який володіє торговою маркою «Хортиця», іронічно прокоментував електронні декларації вітчизняних політиків: «Як багаторічний учасник списку Forbes, офіційно заявляю – після оприлюднення електронних декларацій українських чиновників усі учасники списку Forbes відчули себе лохами. Із цієї хвилини прошу вважати мене жебраком».
   Справжній шок переживають і волонтери, які забули про особисте життя, бізнес і перетворилися на «попрошайок». Вони щодня мусять вимолювати у когось копійку, щоб нагріти, нагодувати, вдягнути, захистити й озброїти не своїх охоронців, а бійців, котрі тримають фронт на Донбасі.
   А тим часом пики у кабінетах усе жирнішають... І закликають українців економити (мовляв, часи такі непрості), знаходять у собі сили із сумними обличчями говорити про війну, співчувати чиємусь горю. Це блюзнірство навряд чи обійдуть увагою й наші західні партнери. «Американські міністри і чиновники ще просто не читали українських декларацій. Як дізнаються, можуть влаштувати Вашингтонський Майдан. Їм і не снилося, що, поки вони пашуть щодня з ранку до ночі, платять податки, з яких їхній уряд допомагає таким бідним державам, як Україна, чиновники тієї країни запасаються мільйонами під матрацом. Для загального розуміння нюансів. Віце-президент США Байден працював місцевим депутатом багато років, рано овдовів, залишився з двома дітьми на руках. Щодня добирався із сусіднього штату Делавер, де жила його сім’я, на роботу поїздом. Коли захворів його уже покійний син, родина Обам дала йому гроші в борг, щоб допомогти родині впоратися з витратами», – написала у «Фейсбуці» Мирослава Гонгадзе.
   Та хай там як, а оприлюднення хоча би відносно реальних статків слуг народу – крок позитивний. Тепер усі ми знаємо скільки, лишилося лише дізнатися звідки. На це питання, і якомога швидше, має дати відповідь правоохоронна система. Інакше народний гнів і жага помсти за лицемірство владців може вихлюпнутися на вулиці.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ
P.S.Шановні читачі! Нам дуже цікаво знати, що ви думаєте з цього приводу. Надсилайте ваші відгуки, ми обов’язково їх опублікуємо.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися