Як вирішити проблему автомобілів з іноземною реєстрацією
Актуально

Як вирішити проблему автомобілів з іноземною реєстрацією

20 листопада 2016, 08:30
0
0
Сподобалось?
0

Схема із завезення в Україну автомобілів іноземної реєстрації діє вже багато років. Тривалий час держава не звертала на неї уваги, аж поки вона не почала набирати масового характеру, що потягнуло за собою певні проблеми.

Абсолютна більшість цих автомобілів завезена на умовах так званого транзиту. Вони можуть перебувати в Україні протягом одного року, проте через кожних п’ять або 10 діб (залежно від розташування митниці) машини мають виїжджати за межі нашої митної території. Оскільки з роками кількість таких авто тільки зросла, зараз вони стали головною причиною черг на митних переходах.
Як розповів заступник начальника Волинської митниці Василь Герман, лише через Волинську митницю ввезено 312 тисяч автомобілів з іноземною реєстрацією. Частина з них «губиться» назавжди, при цьому держава втрачає з кожної такої автівки 30-40 тисяч гривень платежів.
Мають проблеми через автомобілі із закордонними номерами й правоохоронці. Адже вони «невидимі» для українських поліцейських баз. Для прикладу, за даними волинського регіонального сервісного центру МВС, за останні два роки на облік на Волині не поставлено жодного авто з іноземною реєстрацією за винятком автотранспорту, яким користується Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку.
– Автомобілі на іноземній реєстрації використовують зловмисники для грабежів та розбійних нападів. Також існує проблема зі встановленням винуватців ДТП. Є випадки, коли завдана користувачем шкода і рівень відповідальності перевищує суму, яку він сплатив за авто, тому йому простіше покинути машину. Розшук водія у таких випадках забирає занадто багато часу, а, скажімо, до адміністративної відповідальності винуватця можна притягнути не пізніше ніж через три місяці після скоєння порушення, – розповідає керівник сектору моніторингу Управління патрульної поліції Луцька Олександр Мартинюк.
Віднедавна Державна фіскальна служба України зініціювала створення спеціальних міжвідомчих мобільних груп, які боролися б з контрабандою не на кордонах, а вже на території України. Під категорію «контрабанда» потрапляє й значна кількість авто з іноземною реєстрацією. Мобільні групи діють з вересня й орієнтовані на авто на закордонних номерах. У разі виявлення порушення режиму транзиту або тимчасового ввезення на водія складається протокол. Штраф становить 300 відсотків вартості розмитнення авто, а це сотні тисяч гривень.
Інформація про появу мобільних груп викликала збурення у середовищі користувачів авто з іноземною реєстрацією. Від погроз владі в окремих регіонах, як-от у Закарпатті, перейшли до реальних дій і почали блокувати міжнародні пункти пропуску. Серед вимог автомобілістів –збільшення терміну транзиту (хоча саме поняття «транзит» передбачає короткотермінове тимчасове перебування), відміна стандарту Євро-5 (обмежує легальне ввезення авто, старіших від п’яти років) та амністія для уже ввезених машин.
Більш-менш адекватний варіант вирішення проблеми запропонував колишній голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль. Його ідея полягає в тому, щоб користувачі транспортних засобів на іноземних номерах, сплачуючи лише 10 євро на місяць, звільнялися від необхідності розмитнювати свої автомобілі, ввезені з-за кордону. Вже є й відповідний законопроект, який серйозно розглядає Комітет з питань податкової та митної політики.
Ні для кого не секрет, що в Україні найвищі у Європі митні ставки на ввезення транспортних засобів. Тож добиватися слід не чергових напівлегальних подачок. Значно більшу підтримку серед автомобілістів – діючих і потенційних – отримав би рух за реальне зниження митних платежів на авто. Тоді би поповнювався бюджет, власники машин були б упевненішими в собі, а дороги стали би безпечнішими.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися