Фото прес-служби
Кримінал

Волинські активісти «Правого сектору» одним махом накрили сотні нелегальних копанок бурштину

12 грудня 2014, 22:59
0
2
Сподобалось?
2

Активісти «Правого сектору» виявили у районі сіл Кукли, Гута-Лісівська та Оконськ Маневицького району сотні копанок, кілометри ровів та десятки людей, які нелегально копали буштин. Про це розповіли представники «Правого сектору» Волині Сергій Мерчук та Павло Дальчук на прес-конференції у п'ятницю.

За словами Павла Данильчука, виїхати у Маневицький район вирішили після того, як невідомі, представившись «Правим сектором», піймали місцевого жителя, прикували наручниками та 5 годин допитували, щоб дізнатися, «чого він там ходить», повідомляє «Громадське.Волинь».

Тому вранці 12 грудня активісти виїхали на місце подій. Спочатку вони піймали лише трьох копачів із однією машиною та лопатою, однак згодом виявили цілу систему ровів, які ведуть до основного місця нелегального видобутку.

За словами Сергія Мерчука, при першому контакті копачі намагалися «качати права», тобто заявляти про «кришу» від місцевих правоохоронців і погрожувати зброєю. При цьому частина копачів устигла втекти, бо їх попередили про візит «Правого сектору» завчасно.

«Багато хто втік, багато кого затримали, багато хто розмахував вогнепальною зброєю» - каже Сергій Мерчук.

«Все, що ми знайшли, просто шокувало. Сільські голови та інші керівні особи все це знали, бо тих масштабів не можна було приховати», - відзначає активіст.

За його оцінкою, на місці вдалося зафіксувати 15 машин та десятки людей у спецодязі. Сергій Мерчук відзначає, що слідчий, який прибув на місце «теж був у шоці», бо не уявляв таких масштабів нелегального видобутку. Пізніше на місце контролювати ситуацію приїхав начальник міліції із громадської безпеки області Анатолій Шумик.

Павло Данильчук відзначив, що також вдалося затримати машину із мотопомпою, що мала рівненський номерний знак. Із 15 чоловік, яких затримали та передали правоохоронцям, були місцеві та мешканці Рівненської області.

Також він повідомив про розцінки, які наводять затримані. Так, рови нібито копав бульдозер, день роботи якого обходився у 1000 доларів. А ще 1000 «зелених» за день нібито давали за кришування місцевому криміналітету і, можливо, міліції.

Заробити «копійки» на бурштині пробують і жителі навколишніх сіл, бо кажуть, що «немає за що жити». Невеликі уламки бурштину активісти принесли на прес-конференцію.

Павло Данильчук хоче, щоб голова Воинської ОДА Володимир Гунчик ініціював створення робочої групи із екологів, правоохоронців та громадських активістів, щоб тримати на контролі дану проблему.

До слова, на «чорному ринку» вартість одного грама бурштину сягає одного євро.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися