Валентина Касадра
Здоров’я

Хочете мати здорові серце і хребет?

30 жовтня 2016, 14:28
0
0
Сподобалось?
0

Їдьте у санаторій «Пролісок»

Нині ми часто чуємо про те, що найефективнішим власником є приватний, а тому потрібно чим швидше розпродати державне і комунальне майно. Особливо це стосується оздоровниць. На Волині ж є приклад, як можна занедбаний комунальний санаторій перетворити не просто у прибутковий заклад, а й створити неповторний куточок домашнього затишку та модернових послуг. Хто тут відпочивав хоч раз – неодмінно повертається. Це санаторій матері і дитини «Пролісок».

Супермодні апарати і народна медицина

Лікувальна фізкультура у басейні

Так склалася доля, що я мала змогу бачити ту розруху, що панувала на території «Проліска» на початку 90-х років. І тому сповна можу оцінити ту величезну працю колективу, яка проведена за останні років п’ятнадцять. Відчувається, що керівник закладу – жінка. У тому, як зручно розставлені серед соснового лісу лавочки і бесідки, як з любов’ю висаджені квіти.
– Все, що ми бачимо сьогодні у «Проліску» – дизайн кімнат, кафе, їдальні, ремонт вестибюлів, – все це величезна праця працівників санаторію, – переключає розмову з власної персони директор санаторію Валентина Касарда. – Аби зробити все, що ви бачите, нам довелося освоювати професії штукатурів, плиточників, швачок.
Результат вражає: із досить таки посереднього піонертабору «Пролісок» став одним із кращих санаторіїв України. І не лише за комфортністю проживання, а й за рівнем лікувально-діагностичної бази. Особливою гордістю працівників санаторію є тутешня вода.
– Ми розчистили свердловину з мінеральною водою, провели її дослідження і сертифікацію, – говорить Валентина Касарда. – Висновок нам надав Одеський інститут курортології. Виявилося, що наше джерело є унікальним, в області більше такого нема. Лікувальні властивості нашої цілющої мінеральної хлоридно-натрієвої води подібні до Миргородської. Ми навіть торгову марку зареєстрували – «Проліскова».
Цілющу воду нині можна не тільки споживати, а й купатися у ній. Тут спорудили за кошти Євросоюзу водолікувальний комплекс. Один із термальних басейнів наповнений мінеральною водою.
Показаннями для лікування у санаторії, за словами заступника директора з медичної частини Леоніда Оксенюка, є захворювання ендокринної, нервової, серцево-судинної систем, опорно-рухового апарату, органів травлення. Методи лікування індивідуально для кожного клієнта підбирає кваліфікований персонал.
– Найцінніше те, що ми на місці можемо додатково обстежити людину і дати певні рекомендації щодо лікування, – каже Петро Оксенюк. – Клінічні обстеження робить акредитована за вищою категорією лабораторія. Маємо новий апарат ультразвукової діагностики, апарат сканування крові та інше обладнання.
Загалом до послуг відпочивальників – понад 60 процедур. Серед них такі як світлолікування, інформаційно-хвильова терапія, магнітотерапія, фітообгортання, суха вуглекисла ванна, грязетерапія, пресотерапія, «соляна шахта», фотонна камера, фінська сауна тощо. А є й новинки. Вони особливо зацікавлять тих, у кого проблеми з хребтом, суглобами. У санаторії встановили унікальну систему тренажерів «David concept». З її допомогою можна безопераційно лікувати спинні грижі та болі в спині. Роблячи точне комп’ютерне тестування мускулатури хребта і суглобів пацієнта, ці розумні апарати розробляють для кожного індивідуальну програму реабілітаційних тренувань. Просто колосально! Подібні тренажери є лише у Києві, Харкові і Львові.
Активно застосовують фахівці закладу нетрадиційні методи лікування, такі як гірудотерапія (лікування п’явками), фіто- та мануальна терапія, юмейхотерапія, а також апітерапія (бджололікування). Одним словом, спектр послуг – широкий. 

Рецепти «підглядають» у дорогих ресторанах

Говорячи про «Пролісок», не можна оминути такої важливої його складової як кухня. Тутешнім поварам якимось чином вдається дієтичну їжу робити неймовірно смачною. До того ж асортимент – як у фешенебельному ресторані. Тут подають не просто рибу, а рибу, запечену по-закарпатськи на буряці під сметаною. Якщо роблять м’ясні медальйони, то обов’язково додають до них соуси – гірчичний, вишневий, фруктовий та інші. Ну, а де ви бачили у дієтичному меню санаторіїв м’ясні рулети з телятини та курки? А запечені вареники? Вони вже стали візитівкою санаторію. Однозначно, фантазія у місцевих кухарів на місці.

Тамара Мельник готує рибну страву

– Та то все наша Іванівна нас «заводить», все щось нове шукає, по різних дорогих ресторанах Львова, Рівного, Закарпаття нас возить, щоб вчилися. Щось у людей набачимо, чогось свого додамо – головне, щоб людям подобалося, – витягуючи із печі рибну страву тут же пояснює повар Тамара Мельник.
– Весь секрет у цих печах, – ділиться Валентина Касарда. – Вони у нас пароконвекційні – нічого не смажиться ні на жирі, ні на олії. Вперше дві такі печі нам привезла керівник Скандинавської місії на Волині Людмила Лонюк років сім тому. Їх списали з НАТівських кораблів. Ох, і трудно довелося моїх дівчат вмовляти ними користуватися! Я то з одного боку підійду, то з іншого. А вони – ніяк. Покликала хлопців – виносимо. Повикидали старі плити, сковорідки. «Вай! Що будемо робити?» А я наполягла на своєму. Тепер попробуй забери у них ці печі! Уже нові дві купили. У нас на кухні всього дві сковорідки – для пасерування цибулі і моркви для перших страв.
Всю смакоту, яку за день з’їдає понад сотня людей, готують лише три повари, їх помічник і кондитер! Як розповіли жіночки, які були на зміні – Тамара Мельник, Людмила Савчук, Галина Ковальчук та Тамара Фесюк – їхній робочий день розпочинається пів шостої ранку і триває до восьмої вечора. Додому приходять уже майже поночі. І так – три дні поспіль. Далі на зміну заступають Наталія Філюк, Анжела Тимощук і Людмила Грецька.
А ще всі відпочивальники знають – продукти тут екологічні, бо вирощують їх самі працівники санаторію.
– Ми маємо своїх свиней, теплиці, поля, – говорить директор санаторію Валентина Касарда. – Вирощуємо дуже багато чого. А дещо й купуємо у селянських господарствах, наприклад, молоко. Щодня до ста літрів привозимо від господарів сусідніх сіл Жобрина та Углища. Робимо сир, сметану, йогурти, масло. Ягоди, фрукти нам постачають із Сильна, Клубочина, Городища. Багато робимо квашенини, соків, заморожуємо не тільки ягоди, а й овочі.
Пікантної особливості «пролісівським» стравам, виявляється, надає звичайнісінький болгарський перець. Його додають, як приправу в більшість м’ясних страв. Тутешні кухарі дуже втішені, коли відпочивальники заходять до них і дякують, а ще рецепти питають. По тому, чим цікавляться, можуть визначити, звідки людина приїхала. Одеситів, киян більше цікавлять страви з капусти, квашенина, ну а волиняни, рівняни все допитуються, як тут м’ясне готують.
І поки оглядали санаторій та вражалися різноплановістю процедур і кухнею, Валентина Касарда мимохідь ділилася, що ще треба доробити, що поліпшити, що запровадити. На досягнутому тут зупинятися не збираються – треба йти в ногу з часом.
Наталка СЛЮСАР,
Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися