З бою під Крутами вони вийшли живими
Україна

З бою під Крутами вони вийшли живими

31 січня 2015, 16:49
0
1
Сподобалось?
1
Бій під Крутами, який відбувся 29 січня 1918 року і 97-а річниця якого цьогоріч відзначається, став символом незламності українського духу, а заодно незагойною раною на тілі України. У цій нерівній битві загинуло три сотні гімназистів, студентів і юнкерів, що захищали Київ від шеститисячної більшовицької армії під командуванням Муравйова. Тривалий час пропагувалося, що на полі бою полягли всі, хто виступив проти російського війська. Втім, декому пощастило вижити, аби донести правду про цю трагічну і водночас героїчну подію. Серед них були й герої, причетні до волинських теренів.  
 
Іван Грушецький. Представник старшого курсу І-ї Української військової школи. Поручник, стройовий командир. Готував старшин для Армії УНР. У бою під Крутами йому пощастило вижити. Потім Іван Грушецький висвятився на священика. Був парохом православної церкви на Волині. У вересні 1939 року, в перші дні окупації Волині радянськими військами, його, як українського патріота, схопили й кинули до в’язниці. Помер у камері у серпні 1940 року.
Митрофан Швидун. Учень1-ї Української військової школи, під час бою під Крутами отримав поранення в праву ногу вище коліна. З поля бою його винесли товариші. Виживши і вилікувавшись, Митрофан записався у Запорізьку дивізію, служив в дієвій Армії УНР на панцирних потягах «Стрілець», «Вільна Україна», «Кармелюк». Незабаром дістав ще одне поранення – у ліве плече, внаслідок чого оніміла рука. Залишився на стройових посадах в УНР і після того, як його визнали військовим інвалідом. У 1920-1930 роки мешкав у Луцьку, був активним діячем місцевої української громади. У 1941 році став організатором Луцького куреня ОУН, багато бійців якого згодом опинилися у лавах Української повстанської армії. Його подальша доля невідома. 
Гнат Мартинюк. Уродженець села Годовичі Ковельського повіту Волинської губернії. У 1915 році закінчив Почаївську двокласну семінарію, потім навчався у військовому училищі в Петрограді, але не закінчив його. Після повернення в Україну вступив до 1-ї Української військової школи. Залишившись живим після Крут, у 1920-1921 роках служив старшиною охорони Головного отамана, у грудні 1921 року став випускником Спільної юнацької школи з підготовки старшин військового часу при 3-й Залізній дивізії. У 1922 році повернувся додому, працював викладачем української мови у рідному селі, заснував український хор імені Кирила Стеценка. Під час Другої світової війни прийняв сан, був священиком у селі Великий Порськ на Волині. Загинув у 1943 році.
Сергій НОВАК
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися