Україна

Що буде з гривнею після виборів? Прогноз економістів

16 жовтня 2015, 11:42
0
0
Сподобалось?
0

Попит та пропозиція на валюту — це основні фактори, які впливатимуть на курс гривні. Про це розповів економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Цього року гривня продовжує коливатися в межах, визначених трохи раніше. Зараз існує умовний коридор, «умовний», бо він ніде формально не закріплений, і Нацбанк може змінювати його без будь-яких попереджень. Рамки коридору — 21-23 гривні за долар. Думаю, аж до кінця року коливання будуть проходити в цих кордонах», — зазначив експерт у блозі на НВ.

За словами Жолудя, на курс гривні впливатиме попит та пропозиція на валюту.

«Основні фактори, які впливають на курс, це попит на валюту з одного боку і пропозиція валюти з іншого. Обсяг пропозиції в першу чергу залежить від успішності наших експортних операцій і від того, якими будуть домовленості із зовнішніми кредиторами, особливо — з МВФ, який надає нам велику частину кредитів в іноземній валюті на сьогоднішній день», — пояснив економіст.

Якщо розглядати ситуацію з погляду попиту, то тут йдеться про попит на валюту для того, щоб покрити імпорт, а також попит з боку різноманітних приватних інституцій для виплат, в першу чергу, приватних боргів, а також попит з боку економічних агентів (як бізнесу, так і населення), які набувають частину валюти як засіб заощадження, — додав Жолудь. Він вважає, що курс не переступить 23 гривні за долар.

«Схоже, сьогодні населення вже менше турбується про подальше ослаблення гривні і, відповідно, не купує так багато валюти. Відповідно, цей канал тиску стає не таким значним, як раніше. Тому, вважаю, за 23 гривні за долар курс не переступить», — сказав Жолудь.

«Звичайно, багато залежить від того, чи будемо ми виплачувати російський борг і де ми візьмемо на це кошти. Якщо доведеться лізти в резерви, це можуть негативно сприйняти МВФ, які їх і наповнили», — додав експерт.
Джерело: Високий замок online


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися