Україна

Тепер героїв вшановують не пам’ятниками, а кафешками?

20 листопада 2015, 12:15
0
0
Сподобалось?
0
11 листопада в Інтернеті з’явилося фото нового кафе мережі «L’KAFA», яке відразу викликало хвилю обурення. А все тому, що заклад було відкрито в Будинку профспілок, що на Майдані в Києві!
Я пам’ятаю кухню Профспілок з шостого грудня тринадцятого року, з моменту, коли вперше побачила цей неймовірний вулик, який ніколи не спав, який вирував, сміявся, співав Гімн, готував тонни їжі та цистерни чаїв, барикадувався столами та мішками і дрімав на підлозі. Я пам’ятаю це неймовірне піднесення духу, людяності, самопожертви та патріотизму. Я досі плачу, коли переглядаю фотографії після тієї страшної пожежі. Плачу й зараз, бо мені болить душа від такої зневаги.
Цей будинок, в якому був штаб Майдану, став одним із символів нашої боротьби за Україну.  І відкривати його мали б шанобливо, з Гімном, з врученням нагород нашим воїнам та Героям Майдану, з меморіальною дошкою з іменами загиблих у тій жахливій трагедії, хоча б якимсь мітингом, врешті-решт.
А його відкрили черговою забігайлівкою, від якої тхне російськими інвесторами. Саме мережа «L’KAFA» в березні цього року заборонила вхід бійцям АТО в формі. Біль і розпач відчувають тисячі людей, які стояли на Майдані, а тепер не розуміють: як з такою зневагою можна поставитися до світлої пам’яті загиблих побратимів? 
Величезна кількість коментарів у Мережі й особистих звернень зробила своє: вже наступного дня Борислав Береза разом з іншими народними депутатами пішов з’ясувати, хто дав дозвіл на відкриття цього закладу. На той момент кафе вже було зачинене, оскільки люди погрожували просто спалити його. Того ж вечора вивіску демонтували.
Київський міський голова Віталій Кличко відразу відхрестився від відповідальності: «Приміщення не належить до комунальної власності столиці, а належить профспілкам, відповідно, ніяких дозволів місто не давало… Ми скерували звернення до профспілок та правоохоронних органів, аби з’ясувати, хто і чим керуючись дозволив розмістити заклад ресторанного господарства в приміщенні Будинку профспілок…» Створюється враження, наче мер не в курсі, що робиться в нього просто на центральній площі міста. Чи просто не хоче бачити?
Від самих профспілок поки що ніякої відповіді немає. Але й немає сумнівів, що зараз всі перекладатимуть відповідальність  з однієї хворої голови на іншу. Бо хіба могла голова при здоровому глузді дозволити отаке? І я не вірю, що ніхто з влади про те не знав і не бачив, що діється у них під носом. Звичайно, когось показово покарають, посварять пальчиком, може, навіть знімуть з посади найнижчого клерка. Але суть не в тім.
Власне, для мене не так важливо, хто саме підписав дозвіл на відкриття. Важливо – його дали. Дозволили витанцьовувати та розважатися на попелищі, навіть словом не вшанувавши тих безвісних Героїв, імен яких ми й досі не знаємо, які загинули за волю України, за наше майбутнє. 
Та чи варте таке цинічне майбутнє тієї світлої жертви?
Наталя Толмачова
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися