Зима затягнеться на чотири місяці?
Україна

Зима затягнеться на чотири місяці?

12 лютого 2016, 11:23
0
0
Сподобалось?
0
Багатьох наших читачів цікавлять довгострокові прогнози погоди від народних синоптиків. Раніше найазартніші звіряли календарі відразу трьох авторів – волинянина Володимира Лиса, дніпропетровця Валерія Некрасова та луганчанина Леоніда Горбаля. Хто розкриє таємниці небесної канцелярії на 2016 рік?
 
Оскільки клімат в Україні останніми роками помітно змінився, відповідно, й народні прикмети-спостереження вже не точні, від своїх досліджень відмовився Володимир Лис. Скласти повноцінний прогноз на 2016 рік Валерій Некрасов не встиг: після важкої хвороби передчасно помер. А ось Леонід Горбаль відзвітував: «У 2016 році чекаємо довгих холодів, літніх бур і морозів восени, а «бабиного літа» в жовтні не буде».
За словами Горбаля, для прогнозів погоди існує семирічний цикл повторюваності, пов’язаний з впливом Сонця, Місяця і п’яти планет – Меркурія, Венери, Марса, Юпітера і Сатурна. Каже, Уран, Нептун і Плутон надто далеко, тому помітно на погоду Землі впливають раз на 250 років. Востаннє це було у 2005-му, і наступного разу такого слід чекати не скоро. Послуговується цей народний синоптик знаннями, здобутими з «Брюсового календаря» (Яків Брюс був ученим часів Петра І й вивчав погоду за народними прикметами і числовими рядами планет). Отже, цей рік перебуває під впливом Марса. Тож якщо температурні рекорди і будуть, то зі знаком мінус. У 2016-му очікується більше морозів, аніж торік, і вологи.
Нинішня зима затягнеться на чотири місяці – протягом березня очікуються дощі з мокрим снігом і заморозки. Перша декада квітня видасться холоднішою, ніж зазвичай. Літня погода прийде із середини травня й триматиметься до перших днів вересня. Посушливими будуть травень і червень, а липень і серпень – з рясними зливами, що чергуватимуться із сильними засухами. Вересень-листопад – «традиційно» осінні, тож теплого «бабиного літа» у жовтні годі чекати. Наступна зима прийде раніше від календарної – сніги з морозами можуть нагрянути вже у листопаді.
Наталія КРАВЧУК 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися