Україні радять боротися з корупцією, як це робили в Гватемалі
Україна

Україні радять боротися з корупцією, як це робили в Гватемалі

17 березня 2016, 11:06
0
0
Сподобалось?
0

Днями Україні, дивлячись на її слабкі потуги у боротьбі з всеосяжною корупцією, порадили взяти на озброєння показовий досвід Гватемали (країна в Центральній Америці, яка межує з Мексикою). У 2006 році вони уклали угоду з Організацією Об’єднаних Націй і створили міжнародну комісію проти безкарності, яка фінансується за рахунок добровільних пожертвувань інших країн. Щоб запустити в роботу цей орган, Гватемала навіть пожертвувала частиною свого суверенітету, довіривши іноземцям боротися з хабарництвом, засиллям  наркокартелів та торгівлею людьми. 

Очолив гватемальську міжнародну комісію іспанець Карлос Кастресана, який провів сотні гучних арештів. Серед звинувачених ним злочинців опинилися не тільки представники мафіозних кланів і бізнесмени. Загалом у в’язницю він запроторив 150 осіб, серед яких екс-президент країни, три колишніх міністри внутрішніх справ, чотири з п’яти генералів армії, три директори національної поліції, конгресмени. Недавно Кастресана дав інтерв’ю, в якому розповів, яким чином йому вдалось організувати роботу в Гватемалі та на що потрібно звернути увагу Україні у своїй боротьбі.

– Річний бюджет нашої комісії становив близько $15 млн, – розповів пан Кастресана. – Це фінансування для роботи приблизно 200 осіб – у переважній більшості запрошених міжнародних слідчих, поліцейських та прокурорів. Лише третина команди – з Гватемали. Оскільки ми працювали в дуже небезпечній обстановці – вели справи, пов’язані з корупцією та організованою злочинністю, – була створена окрема служба безпеки. Щось на кшталт маленької армії. А для деяких операцій просили підтримки регулярних частин – іноді до трьох тисяч солдатів. Дуже важливо, що я був незалежним комісаром і відповідав тільки перед Генеральним секретарем ООН. При цьому навіть від нього не залежав безпосередньо – фінансування ми отримували від країн-донорів. Повірте, якщо ви в Україні візьмете в уряду хоча б частину коштів, бюро вже не буде по-справжньому незалежним.

Карлос Кастресана переконує, що детектор брехні у такій структурі життєво необхідний. Усіх працівників комісії постійно перевіряли на ньому, адже у справах, де задіяні великі гроші й могутні зв’язки, підкупити могли навіть найчеснішого.

– Наведу приклад. Дуже відомий мексиканський прокурор не пройшов перевірку. Наступного місяця він прийшов на роботу із золотим годинником Rolex, а ще через місяць купив собі автівку Lexus. Всі ці витрати не відповідали його доходам, що стало причиною його звільнення, – згадує Карлос.

Найскладнішим, за словами іспанця, виявилося побороти корупцію в судах. Втім, Кастресана у своїх судженнях лишився реалістом. Запевняє, що перебудувати країну, яка погрузла в корупції, за рік-два неможливо. Гватемала ще й досі перебуває в процесі боротьби, хоча «агентство дало зрозуміти урядовцям, що ера безкарності минула. Воно також показало людям, що ніхто не вищий за закон».

Мирослава КОСЬМІНА   


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися