Івана Предтечі, Петра та Павла
Україна

Івана Предтечі, Петра та Павла

7 липня 2016, 11:22
0
0
Сподобалось?
0

У першій половині липня маємо кілька релігійних свят, які традиційно шанують українці. Найбільші з них – Івана Предтечі та святих апостолів Петра та Павла. За що вони удостоїлися такого вшанування?

Засумнівався у пророцтві – й онімів

7 липня відзначаємо Різдво святого пророка і Предтечі Господнього Іоана. Його батьки, праведні Захарія і Єлизавета (яка ще й була родичкою Діви Марії), на старість залишалися бездітними. Одного разу, коли священик Захарія підносив гарячі молитви до Бога в Єрусалимському храмі, йому з’явився архангел Гавриїл і прорік народження сина, який стане попередником Месії. Той засумнівався в словах янгола і почав просити знамення з неба. І вмить онімів. А син і справді народився. Зійшлися до будинку Захарії інші священики та гості. Радились, як назвати дитину. Хотіли хлопчику дати ім’я батька, але Єлизавета наполягала, щоби сина назвали Іоаном, що означає «благодать». Коли запитали Захарію, що він думає, той теж написав на дощечці це ім’я. І тут трапилося диво – йому повернувся дар мови. І став Захарія пророкувати про скоре народження Сина Божого. Він є останнім з пророків Старого Завіту та першим – Нового.

Чому не кує зозуля після Петра?

А 12 липня святкуємо день первоверховних апостолів Петра і Павла. Петро – старший брат апостола Андрія Первозванного, був рибалкою, мав жінку і двох дітей, а до свого апостольського служіння називався Симоном. Господь був у його домі та зцілив тещу. І коли Петро укріпився у вірі, то Христос брав його із собою і на гору Фавор, коли преобразився, і коли воскресив дочку Іаіра, і на молитву в Гетсиманському саду. Святий Петро був єдиним з 12 учнів, який ішов по морю. Єдиним, хто сказав про Христа, що Він – Син Бога Живого. Хоча й тричі відрікся від Ісуса, але слізно в цьому розкаявся. І він першим з апостолів побачив Христа Воскреслого. Проповідь апостола Петра була настільки сильною, що хрестилися тисячі людей. У Римі за наказом імператора Нерона в 67-му році він був розіп’ятий. Вважаючи, що недостойний померти, як Христос, апостол Петро попросив, щоби його розіп’яли головою вниз. Святий апостол Павло до свого апостольського служіння називався Савлом, належав до секти фарисеїв. Він не був у числі 12 апостолів. У 34-му році по дорозі в Дамаск божественне світло осліпило Савла. І він почув голос: «Савле, чому ти гониш Мене?» У Дамаску Савл охрестився й отримав ім’я Павло. І з того часу почав проповідувати про Сина Божого. Апостол Павло написав 14 послань до різних народів. Як римлянин, він був усікнений мечем.

Почитати апостолів Петра і Павла почали відразу після їхніх страт. Вшановуючи цього дня їхню пам’ять, православна церква прославляє духовну твердість святого Петра і розум святого Павла.  На Петра вперше після посту дозволялося готувати молочні страви. Господині варили вареники із сиром, пекли мандрики – сирні бабки. З цього часу переставала кувати зозуля – «мандрикою вдавилась», пояснювали дітям бабусі, бо ж вона, згідно з легендою, вкрала у святого Петра одну мандрику – й за це її Бог покарав. А якщо кує зозуля й після Петра, то це, за народним віруванням, віщує нещастя.

Підготувала Олеся КУЛІШ   


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися