Між словом і ділом президента — огляд ЗМІ
Україна

Між словом і ділом президента — огляд ЗМІ

9 вересня 2016, 09:39
0
0
Сподобалось?
0

Українські газети коментують щорічне послання президента до Верховної Ради, пишуть про перше рішення депутатів після канікул та про акт самоспалення в Криму, - інформує служба моніторингу ВВС.

Послання президента

"День" поцікавилася в депутатів, як вони оцінюють зміст щорічного послання Петра Порошенка до парламенту.

Депутат Сергій Висоцький із фракції "Народний фронт", зокрема, відзначає, що на заяви президента орієнтується не лише внутрішнє середовище. Його меседжі важливі і для Заходу, щоби розуміти, яким курсом іде Україна. За словами депутата, напрямок цей визначено. Проте, депутат зазначає: "Об’єктивно ми не зможемо цю відстань подолати за рік. Потрібно мінімум 20 років. Це наслідки політичної відповідальності всіх 23 років до того, як сталася війна".

Перший заступник голови парламенту Оксана Сироїд виокремлює питання ухвалення змін до Конституції щодо так званого "особливого статусу" та виборів на окупованих територіях, адже тиск на законодавців може продовжуватися роками. "Стосовно політики президента в цьому плані, мушу сказати, що проблема мінського формату в тому, що він не є публічним... Гадаю, що переговори політичної і економічної підгруп мають висвітлюватись для загалу", – каже пані Сироїд.

Депутата від БПП Сергія Куніцина не задовольняє, як держава поводить себе стосовно територій Донбасу і Криму. "Наведу приклад. Минулого тижня Кабмін приймав програму щодо деокупації Донбасу і Криму. А мене, прем’єр- міністра Криму не запросили на обговорення. Не запросили ні Джемілєва, ні Чубарова. Таким чином у нас народжуються дивні документи щодо деокупації, які пишуть люди, що не мають жодного стосунку до окупованих земель і які не знають всіх місцевих нюансів та проблем".

Віталій Курило з фракції "Батьківщина" каже, що за останні два роки багато зроблено: зміцнили обороноздатність, яку не можна порівняти з тим, що було колись. "Інша справа, що питання матеріальних статків простих людей так і не вирішено. Бідність народу – це наша стратегічна вада, дуже вразливе місце", – каже депутат.

Критично оцінює послання глави держави представник Радикальної партії Ігор Мосійчук: "Абсолютно відчувається дисонанс між заявами президента і його реальними кроками. Велика шана Олегу Мєдвєдєву, який писав Президенту промову. Виступ написано блискуче, навіть використано цитати із праць оунівців, а по суті – при цій владі народу залишається в даному випадку без надії сподіватись".

"КП в Украине" попросила прокоментувати ключові тези послання глави держави політологів.

За словами Вадима Карасьова, виступ президента було побудовано довкола консолідації, оскільки багато хто хоче розкачати ситуацію в країні. "Тому так часто звучали слова "національна єдність і консолідація", пояснює експерт.

"Президент дав зрозуміти, що ми виграли битву за Мінські угоди і "нормандський формат". По НАТО Порошенко також сказав правильно – це наша стратегічна мета, але найближчим часом вступ в Альянс не реальний", – цитує газета експерта.

Погоджується з колегою Володимир Фесенко: "Судячи з виступу Порошенка, питання зміцнення оборони і національної безпеки для нього буде пріоритетом номер один. Пріоритетом номер два є європейська інтеграція і зовнішньополітичне забезпечення обороноздатності країни. Але при цьому Порошенко зізнався, що ускладнились умови реалізації зовнішньополітичних завдань України через внутрішні проблеми Євросоюзу. Тобто він чесно сказав, що нам стало важче досягати наших зовнішньополітичних завдань".

Суддю – під арешт

 

"Сегодня" у своєму звіті про початок нової сесії парламенту відзначає: першим рішенням стала згода на затримання і арешт судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса. 9 серпня його затримали детективи НАБУ, звинувативши в отримання хабара у 150 тис. доларів, нагадує газета. Однак, наразі, за словами керівника антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, підозрюваний перебуває на території Криму.

"Автономна республіка Крим – це Україна, і формально ми не можемо перевести цю справу на міжнародний рівень. Таким чином, ми формально визнаємо юрисдикцію агресора на території нашої країни. Тут треба шукати шляхи рішення, адже півострів мало того, що окупований, так ще й став лігвом для корупціонерів і хабарників", - розповів пан Холодницький журналістам в кулуарах парламенту, пише видання.

Видання зазначає, що при цьому керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури знову виступив з критикою депутатської і суддівської недоторканості: "На часі змінити законодавства, через півтора року уже будемо відзначати 20 років, як постало питання про зняття недоторканості".

Протест з трагічним кінцем

"Україна молода" з’ясовує, що спонукало 75 річного Олександра Стрекаліна, колишнього заступника мера Ялти підпалити себе: за кілька днів після цього чоловік помер. За інформацією газети, такий крок кримчанин зробив на знак протесту проти дій самопроголошеної влади півострова, яка ухвалила рішення знести його кафе. Попри те, що власники мають усі необхідні документи та дозволи на заклад, так звана місцева влада визнала його незаконним.

Як пише газета, ще в червні на засіданні Ялтинського міськвиконкому (адміністрації) Олександр Стрекалін розповів про конфлікт із мером міста і пригрозив самоспаленням біля міської дошки пошани, на яку його тричі було занесено. За словами чоловіка, невідомі чинили пресинг на нього і членів його родини, оскільки вирішити питання законно не могли. Постраждалі зверталися до правоохоронних органів, але ніякої реакції не було.

 

 

Коментуючи ситуацію для газети, адвокати пояснюють: якщо до анексії Криму, згідно з українським законодавством, кримчани могли облаштовувати прибережні зони, то російські закони забороняють зводити будь-які споруди. Отже, власники будівель, які знесуть, не матимуть можливості оскаржити винесене рішення і отримати компенсацію за завдані збитки. Оскільки "республіка" не визнана світом, подати позов у міжнародні суди вони теж не можуть.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися