Моркву обрізають цілими днями
Україна

На Поліссі моркву приймають за копійки

7 листопада 2016, 16:50
0
0
Сподобалось?
0

За даними Держстату, Волинська область торік виростила найбільше в Україні моркви – 931 тисячу центнерів

Морквяними «столицями» Волині є села Ратнівського району – Гута, Річиця, Щедрогір та інші. Нині тут «жнива», люди сім’ями працюють: чоловіки рвуть і возять возами та причепами моркву, жіноцтво сидить і обрізає. Праці вкладено чимало. У центрі Річиці «заїжджий» бус стоїть – до нього вишикувалася черга охочих здати моркву. Велика, одна в одну. Вродила цього року дуже добре. Навіть незважаючи на те, що дощів не було.
– У нас ґрунти, осушені торф’яники, дуже сприятливі для вирощування моркви, – пояснив Річицький сільський голова Василь Мажула. – Люди позабирали свої паї і на них самі господарюють. Є такі родини, які до гектара моркви сіють. До нас машини звідки тільки не приїжджають – з Миколаєва, Херсона, Харкова, Києва, Львова, Чернівців…
Купців є достатньо. От тільки цьогорічний врожай коренеплодів селян не тішить: немає ціни. Якщо торік у вересні моркву люди могли здати по 4 гривні 50 копійок за кіло, а ближче до зими її приймали по шість-сім гривень, то цьогоріч сільським трударям плакати хочеться, коли отримують розрахунок за свою працю – копійки. І чи не щотижня ціна падає!
«Ще недавно по дві гривні за кілограм приймали. А сьогодні уже по одній гривні сорок копійок. Та то насмішка якась!» – обурюються люди біля машини. Справедлива ціна, вважають, – чотири гривні. Але діватися їм нікуди, хіба в яму закопати і до весни почекати – може, ціна буде нормальна. Тільки от селяни з досвіду знають, що зі всього урожаю долежить хіба половина: частина погниє, миші поїдять. А на нього ж уся сім’я з весни працює! Люди так сподівались отримати нормальну копійку у сімейний бюджет... Адже у поліських селах джерела доходів одні – чорниці, гриби й морква з картоплею. Цього року нормально заробити вдалося тільки на чорницях.
У департаменті агропромислового розвитку Волинської ОДА кажуть, що впливати на ціноутворення овочів не можуть. Сподіваються, ситуація дещо зміниться наступного року.
– У бюджеті закладено більше п’яти мільярдів гривень для підтримки господарств малих форм власності, – зазначив заступник начальника департаменту Юрій Юрченко. – Планують відновити багато сільськогосподарських програм. Чекатимемо.
Наталка СЛЮСАР, Волинська область
Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися