Армія. Збереження робочого місця і заробітку
Україна

Армія. Збереження робочого місця і заробітку

15 листопада 2016, 15:51
0
0
Сподобалось?
0

Законодавство України гарантує найманим працівникам, мобілізованим на військову службу на особливий період, збереження робочого місця і заробітку на підприємстві.

ВАЖЛИВО! Працівник НЕ розриває трудові відносини, а тимчасово звільняється від роботина час проходження військової служби.

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, але не більше 18 місяців, зберігаються місце роботи, посада.

1. Працівник повідомляє підприємство про мобілізацію. Пред’являє оригінал повістки з військового комісаріату.

2. Підприємство видає наказ про звільнення працівника від роботи на час проходження мобілізації. Наказ видається на підставі повістки (або окремого повідомлення з військового комісаріату).

3. Якщо керівники підприємства звільняють з роботи громадянина, що призваний на військову службу в зв’язку з мобілізацією – військовозобов’язаному рекомендуєтьсязвернутися до органів прокуратури із заявою.

4. Працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, але не більше 18 місяців, компенсується середній заробіток.

5. Якщо керівники підприємства відмовляють у виплаті заробітної плати громадянину, призваному на військову службу у зв’язку з мобілізацією, – військовозобов’язаному рекомендується звернутися до органів прокуратури із заявою.

ВАЖЛИВО! Про роботу та зарплатню при мобілізації:

Не плутати тимчасове звільнення на час проходження військової служби з розірванням трудових відносин, оскільки відповідно до ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше 18 місяців, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову (фінансується за рахунок державного бюджету), та, як правило, перераховується на зарплатну картку 2 рази на місяць (аванс і зарплата).

Норма про збереження місця роботи і компенсацію заробітної плати діє з 18.03.2014 р.згідно з п. 2 Прикінцевих положень Закону No 1275. Отже, працівники, які були мобілізовані та у зв’язку з цим звільнені з роботи, мають бути поновлені на роботі.

ВАЖЛИВО! Як поскаржитися у прокуратуру

З метою безумовного виконання законодавства в сфері оборони, мобілізації та захисту прав громадян України, які призвані під час мобілізації, постановою Верховної Ради України від 06.05.2014 р. No 1238-VII «Про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності та безпеки держави» доручено Генеральному прокурору України перевірити факти звільнення з роботи та відмови у виплаті заробітної плати громадянам, призваним на військову службу у зв’язку з мобілізацією.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися