Кротів з грядки прожене будильник
Україна

Кротів з грядки прожене будильник

21 березня 2017, 15:40
1
0
Сподобалось?
0

«Звертається до вас постійний читач вашої газети. Мені майже 80 років, живу в селі Замостя Маневицького району. В мене таке до вас запитання. Як знищити крота на городі? Біля хати маю 89 соток землі. Що я тільки не застосовував – ставив капкани, куплені ще при «совєтах», давав усякі таблетки сучасні відлякувальні, а вони далі риють кучугури і псують сінокіс. Тож як мені їх позбутися?»

Василь Грива, с. Замостя Маневицького району Волинської області

Звичайно, кроти на грядках – явище небажане. Проте вбивати цих тварин у жодному разі не можна. Адже кріт приносить городині більше користі, ніж шкоди. Так, агрономи переконують: цей звірок виносить на поверхню центнери землі, збагаченої кальцієм, магнієм та іншими елементами живлення рослин. Глинистий ґрунт, «проораний» кротами, краще зволожується і дихає, у ньому не затримується вода. Часто городники налаштовані радикально – винищувати гризунів. Однак цього не дозволяють робити ні чинне законодавство, ні статут екологів.

Ускладнює ситуацію те, що кроти здатні мігрувати на відстань до 20 км. Досвідчений городник «кротячу» проблему вирішив так, що вони покинули навіть сусідні ділянки. Аби прогнати кротів зі свого городу, житель селища Соснове Березнівського району Рівненщини Анатолій Смолій уже декілька років послуговується звичайнісінькими годинниками.

– Свого часу чого тільки не перепробував: заливав у нори мильний розчин, висаджував боби по грядці, однак кроти далі шкодили. Поки знайомий не порадив будильники, – каже Анатолій Михайлович. – Спосіб доступний та легкий у встановленні. Вам знадобляться два будильники, дві літрові скляні банки та металеві кришки до них.

Один з будильників чоловік наставляє на дзвінок о шостій ранку, а другий дзвенить опівночі. Навівши будильники, помістіть кожен з них у банку і закрутіть кришкою, а тоді закопайте в землю у протилежних кінцях ділянки на глибині до 30 сантиметрів. 

Механізм такий: дзвонить будильник, іде відлуння землею, яке кротам не до вподоби. Такий шум тривожить їх, вони не витримують і покидають ділянку. І так щоосені Анатолій Смолій викопує банки, міняє батарейки, а навесні знову закопує.

Пане Василю, сподіваємося, що досвід Анатолія Смолія допоможе вам прогнати надокучливих тварин.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Правда.
    Правда.

    А який будильник, електронний чи той, що електронно - механічний ?.

    17 травня 2023, 21:49
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися