Замість цементу продають золу
Україна

Замість цементу продають золу

23 березня 2017, 14:58
0
0
Сподобалось?
0

Cтабільний попит на цемент і високі відпускні ціни на нього в офіційного виробника роблять цей товар привабливим для аферистів. «Рента­бель­ність» фальсифікаторів сягає інколи 500 процентів. Це можна порівняти з доходами від наркобізнесу чи торгівлі зброєю.

Навіть у найкращі часи п’ять-сім відсотків ринку цементу становили підробки. Зараз же, як стверджують в Асоціації виробників цементу «Укрцемент» та у Союзі споживачів України, приблизно 50% ринку тарованого цементу належить фальсифікованому продукту. Причому весь цей обсяг реалізується саме у вигляді фасованого цементу для кінцевого споживача. Крім цього, фасований цемент затребуваний серед забудовників, адже біль­шість компаній закуповує саме цемент у тарі (мішках) через зручність його транспортування та використання на будівельних майданчиках.

Як правило, «липовий» цемент приваблює споживача нижчою ці­ною. Купуючи фальсифікований цемент, споживач отримує продукт нижчої марки від заявленої (замість марки 500 – марка 400 або 300). Але це ще півбіди. Спритні ділки організовують кустарні «виробництва». У процесі фальсифікації цементу на таких заводах у справжній якісний цемент додають інертний наповнювач, точніше – дешеві мінеральні пилоподібні добавки, які не мають ніяких в’яжучих властивостей. Найпопулярніша пилоподібна добавка – зола. Вона після помелу дуже схожа на цемент. Змішування із цементом відбувається в кустарних умовах лопатами або в кращому разі на саморобних змішувачах. Другий за популярністю додаток у цемент – сухий пісок, також використовують мінеральний порошок для виробництва асфальту. Кількі­сть такої добавки може досягати 40%. Зрозуміло, що такий цемент може призвести до великих втрат – від недовговічності будов аж до загрози здоров’ю і життю людини.

Щороку правоохоронці викривають підпі­льні цементні заводи. У 2017-му поліція закрила кустарне виробництво на Львів­щині. Але фальси­фі­каторів проблеми із законом не лякають. Адже зазвичай зловмисники відбуваються всього лише штрафами, які сягають кількасот тисяч гривень. Проте здебільшого прибутки від незаконного бізнесу дозволяють сплачувати такі суми.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися