Нові схеми шахрайства під час війни
Кримінал

Нові схеми шахрайства під час війни

22 липня 2023, 12:04
0
-1
Сподобалось?
-1

Під час війни шахраї придумали нові схеми, щоб надурити людей

Часто у фейсбуці та інших соц­мережах можна побачити фото сумних військовослужбовців, а біля них жалісливі підписи: «Сьогодні у нього день народження, а ніхто не вітає». Люди пишуть коментарі, ставлять сердечка і навіть не здогадуються, що все це добре замаскована шахрайська підводка до виманювання особистих даних.

Ставлять фото людей з інших країн

«Прорив на Бахмуті… термінове звернення солдат», «Ніхто не вітає його з днем народження», «Залужний попередив особисто...» – такі повідомлення ми часто бачимо у соцмережах. Хтось їх ігнорує, не довіряє цій інформації, а є такі люди, які сприймають все за правду. Бо ж і фото Залужного є, і боєць у формі. Ставлять лайки, пишуть коментарі. А потім дані осіб, які це зробили, систематизуються, їм починають надходити різні рекламні пропозиції. Якщо ж переходите за невідомим посиланням, щоб дізнатися  інформацію про фото, яке так зацікавило, ризикуєте ще більше. Шахрайські посилання мають на меті заразити пристрої вірусами або викрасти персональні дані, секретні карткові реквізити.

Досить часто аферисти використовують знімки не українських воїнів, а іноземців. Проте є спеціальні програми, які дозволяють перевірити, з якого ресурсу взято фото. Так нещодавно в інтернеті гуляв знімок дівчини у камуфляжі. Підпис традиційний: «В Олі день народження. Її ніхто не вітає, бо вона сирота. З інтернату пішла захищати рідну землю. Щоб прочитати більше, перейдіть за посиланням». А там якась рекламна сторінка. Фахівці дослідили, що це фотографія дівчини з Англії, а не українки.

На жаль, на війні спекулюють. Особливо у соцмережах багато людей просять про допомогу пораненому. Запам’ятайте, кошти варто переказувати лише тим, кого добре знаєте. Не ведіться на жалісливі прохання. На Волині нещодавно затримали 32-річного молодика з Нововолинська, який збирав гроші на реабілітацію поранених. Він створював несправжні (фейкові) сторінки і закликав переказати гроші. Нажився на довірливих людях на 250 тисяч гривень.  На сайті кіберполіції у розділі «Стоп фрауд» можна перевірити номер телефону, банківську картку та посилання на сумнівний сайт – можливо, шахраї вже є в базі кіберполіції. Скористайтеся цією підказкою.

Хотів отримати допомогу, а втратив 117 тисяч гривень

Знайома багатьом історія: нова допомога від ЄС і картинка з купою грошей. Не будьте довірливими: гроші так просто не дають. Багато хто попався на такий гачок. Мешканка Рівненщини звернулася до поліції після того, як зрозуміла, що з її картки зникли 34 тисячі гривень. Вона розповіла, що побачила повідомлення про ймовірне надання матеріальної допомоги. Перейшовши за вказаним посиланням, жінка ввела дані своєї банківської картки. Після цього гроші з її рахунку зникли.

На Тернопільщині 42-річний чоловік переглядав один із сайтів і натрапив на оголошення про благодійну допомогу. Він перейшов за цим посиланням. А через деякий час отримав СМС-повідомлення, що з його банківського рахунку знято 117 тисяч гривень. Шахраїв шукають…

Правоохоронці вкотре нагадують правила платіжної безпеки: не можна нікому повідомляти тризначний номер на звороті картки (CVV-код), коди банків та мобільних операторів, паролі до інтернет-банкінгу, кодове слово банку. Якщо вам телефонують із «служби безпеки банку», не поспішайте виконувати їхніх вказівок, краще передзвоніть на офіційну гарячу лінію установи.

Будьте максимально обачними, щоб не втратити кошти або ще й не наразити себе та свою родину на небезпеку.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися