Петро ПОРОШЕНКО з Єнсом СТОЛТЕНБЕРГОМ
Україна

Партнерство заради миру: Порошенко наблизив Україну до НАТО

21 липня 2017, 13:38
0
0
Сподобалось?
0

Хартія про особливе партнерство між Україною і НАТО була підписана ще 9 липня 1997 року, але лише цього літа Президент Петро Порошенко затвердив бажання України стати членом Північноатлантичного альянсу. 6 липня глава держави підписав закон, який визначив курс України в НАТО як офіційну політику держави. Нарешті позаблоковий статус України, який обрав Янукович на догоду Кремлю, був знятий. Що це означає для українців і членів Альянсу?

Гарантії миру

Російська агресія суттєво підвищила прихильність українців до членства в НАТО. Якщо 2012 року лише 15% громадян виступали за приєднання України до Альянсу, то 2017-го – більше ніж половина респондентів. За даними опитування, яке провели найбільші соціологічні центри країни, 55,9% українців проголосували б за членство України в НАТО, якби референдум відбувся сьогодні. Тож більшість громадян уже розуміє, що НАТО – це гарантія безпеки, зокрема і ядерної.

Однак не лише українці усвідомлюють переваги такого потужного партнерства. Україна з  НАТО – найбільший жах Кремля. Путін ще не встиг оговтатися від безвізу України з ЄС, ратифікації Асоціації Україна – ЄС та перемоги «Нафтогазу» над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі, як Порошенко дістав ще один козир.

Адже сильна і боєздатна Україна – серйозний суперник, а в співпраці з НАТО і поготів.  Росія, яка звикла діяти методами економічного шантажу і терору, буде змушена залишити Україну в спокої.

Зближення з НАТО, наголошують експерти, також позитивно позначиться на економіці, зокрема в оборонній сфері. Сьогодні 70% українських оборонних підприємств (передусім ДК «Укроборонпром») уже сертифікували свою продукцію за міжнародними стандартами, що дозволило розширити ринок збуту озброєння і військової техніки. Більше того,  підприємства «Укроборонпрому» отримали доступ до каталогів НАТО. У перспективі – поглиблення співпраці в транспортних авіаперевезеннях для країн Альянсу, а також торговельно-економічні угоди. Тож для України такий сценарій виграшний і в безпековому, і в економічному аспектах.

Взаємовигідне партнерство

«НАТО – друг України так само, як Україна – друг НАТО. Ми віримо, що незалежна, суверенна та стабільна Україна, віддана принципам демократії та верховенства права, є ключем до євроатлантичної безпеки», – заявив Генсек НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Києва 10 липня.

За його словами, Альянс повністю підтримує Україну в її протистоянні з Росією, зокрема політику санкцій і вимогу звільнити окуповані території. Також НАТО надає і надаватиме далі практичну допомогу. Через 10 трастових фондів виділено близько 40 млн євро на реформу командування та управління ЗСУ, кіберзахист і медреабілітацію.

Водночас Україна також має «додану вартість» для членів Альянсу. Як наголосив Петро Порошенко, «у жодної країни-члена НАТО немає реального досвіду ведення бойових дій проти сучасної російської армії. В України такий досвід є».

Не раз представники організації підкреслювали важливість українського досвіду ведення АТО й протистояння гібридній війні з Росією, зокрема кремлівській пропаганді. За словами Генсека НАТО, такі навички будуть корисні всім союзникам НАТО.

ЗСУ – до стандартів НАТО

За словами Президента України Петра Порошенка, до подання заявки на членство в НАТО Україна проведе системні реформи і в галузі економіки та боротьби з корупцією, і в оборонній сфері. Як зазначають зовнішньополітичні експерти, вперше в України з’явилася чітка дорожня карта, за якою ми прямуватимемо до Альянсу.

«Ми рішуче налаштовані на реформи, маємо чіткий графік, знаємо, що ми маємо зробити, аби відповідати критеріям членства», – наголосив Президент.

До 2020 року українські збройні сили будуть реформовані так, щоб набути сумісності з військами НАТО. Це означає, що в системі управління, забезпечення та навчання української армії будуть запроваджені нові стандарти. Зокрема, так звана J-структура управління та військові звання сержантського і старшинського складу та багато інших. Але що важливіше, як наголосив Столтенберг, відповідність стандартам НАТО покращить якість і спроможність українських оборонних та безпекових інститутів і піднесе на новий рівень українську армію.

Наразі в ЗСУ запроваджено близько 20 стандартів НАТО, які визначають вимоги до форми одягу та решти речового забезпечення військовослужбовців. В окремих частинах військові уже перейшли на натовські стандарти у харчуванні. Також змінено систему тренування армійців. Загалом останніми роками ЗСУ регулярно беруть участь у військових навчаннях із колегами з країн НАТО. Традиційними для українських військовиків стали кількатисячні багатонаціональні навчання «Репід Трайдент» та «Сі Бриз». Учасники останнього вже розпочали цьогорічні спільні маневри.

«Ми прагнемо здійснити такі реформи, після яких український безпековий сектор уже не зможе стати таким, яким був у минулому», – заявив Єгор Божок, в.о. глави місії України при НАТО. І саме стандарти НАТО, на його думку, створять таку точку неповернення для українського війська.

Поліна АНТОНЕНКО

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися