Що принесла нам пенсійна реформа
Україна

Що принесла нам пенсійна реформа

12 жовтня 2017, 14:48
0
0
Сподобалось?
0

Минулого тижня депутати прийняли, а Президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Його ще називають пенсійною реформою. Ми проаналізували основні нововведення.

Вік і стаж для пенсії. До сьогодні право на пенсію за віком мали чоловіки та жінки після досягнення ними 60 років при стажі роботи не менше ніж 15 років. 

Згідно з новим законодавством, вік виходу на пенсію не змінюється. Зате змінилися вимоги до стажу. Так, стаж, потрібний для виходу на пенсію, зросте. Зміни будуть поступовими. У 2018-му для виходу на пенсію у 60 років треба мати страховий стаж у 25 років (раніше – 15 років). Якщо стаж є меншим за 25, але більшим за 15 років, вийти на пенсію можна буде у 63 роки. А ті, в кого немає такого страхового стажу, зможуть отримувати соціальну пенсію лише після 65 років. Додатковий страховий стаж, але не більш як п’ять років, можна буде докупити. Один рік обійдеться приблизно в 16,8 тисячі гривень, два роки – в 25,3 тисячі гривень. А з 2028 року для виходу на пенсію потрібно буде мати 35 років стажу. Хто матиме 40 років робочого стажу, зможе вийти на пенсію раніше 60 років.

Що включатимуть у страховий стаж. Зазначимо, що страховий стаж – це той період, за який ви або хтось замість вас, наприклад, ваш роботодавець, сплачував страхові внески до Пенсійного фонду України. Якщо ви працювали, але внесків не платили, то період до страхового стажу включено не буде. З 1 січня 2004 року цей стаж можна підтвердити виключно сплаченими внесками. Із цього часу трудова книжка не є підтвердженням страхового стажу, як це було раніше. Стаж, набутий до 1 січня 2004 року, і надалі можна підтверджувати записом у трудовій книжці. До стажу до 31 грудня 2017 року включно будуть зараховувати такі види діяльності: підприємництво на умовах спрощеного оподаткування, військову службу та навчання у вищих навчальних закладах та аспірантурі на бюджетній основі, час догляду матері за дитиною до досягнення нею трирічного віку тощо. 

Достроковий вихід на пенсію. Працівники освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, прокуратури, судді, державні службовці, вчені, які отримували «спеціальні» пенсії та мали окремі умови виходу на заслужений відпочинок за 15 різними окремими законами, втрачають право виходу на пенсію «за вислугою років», а пенсійні виплати для них нараховуватимуться за загальними правилами. Зберігається право на достроковий вихід на пенсію для: матерів, які виховали п’ять дітей або інвалідів з дитинства (у 50 років), військових – учасників бойових дій (55 років), ліліпутів та диспропорційних карликів (40/45 років), артистів (за наявності вислуги від 20 до 35 років), журналістів, у разі поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час виконання службових обов’язків у місцях надзвичайних подій, чорнобильців (зі зниженням пенсійного віку). Окремі умови планується забезпечити лише для військовослужбовців та працівників шкідливих виробництв, які визначатимуться пізніше в інших законопроектах.

На скільки зростуть пенсії? Особливий акцент в уряді зробили на підвищенні пенсій для значної кількості нинішніх пенсіонерів за рахунок їх так званого осучаснення. Як повідомив голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний, уже в жовтні пенсіонери отримають перераховану пенсію. В середньому пенсія підвищиться з 1800 до 2300 гривень. Але не для всіх. У 35% пенсіонерів, у яких був низький заробіток, виплати виростуть лише на 60-70 гривень, тоді як у деяких навіть на 1000 гривень. Усе залежатиме від стажу та розміру середньої заробітної плати пенсіонера.

Підготувала Наталка СЛЮСАР

P. S. Про зміни у пенсійному законодавстві ми докладно писатимемо у наступних наших випусках.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися