Україна

У Запоріжжі під водою шукають… психлікарню

19 листопада 2017, 19:37
0
0
Сподобалось?
0

У мережі з’явилась інформація про знахідку якщо не століття, то року точно. Запорізький дайвер Юрій Батаєв на своємку каналі у Ютуб опублікував відео, він нібито знайшов залишки давньої менонітської психіатричної лікарні “Бетанія”. Точніше, невеликої частини цілого комплексу, яка наразі знаходиться на суші. Адже основні корпуси лікарні затопило під час будівництва ДніпроГЕСу. І наразі вони поховані під товщею води. Журналісти побували на місці знахідки та дослідили історію функціонування лікарні. Про це йдеться у програмі Тиждень. Підсумки телеканалу TV5.

Ця територія ще сто років тому відносилась до менонітського поселення Айнлаге, що розташовувалось біля колишнього Олександрівська. Історики кажуть, у ті часи тутешнє населення страждало на психічні розлади. Тодішні громади, які мешкали на цій території, об’єднались задля вирішення цієї проблеми. Спільними зусиллями почали будівництво майбутньої психлікарні. Початок будівництва “Бетанії” припав на 1910 рік. За основу взяли проект німецької клініки у місті Білефельд. Будівництво головного корпусу завершилось за три роки. І обійшлось у 80 000 рублів. В конвертуванні у валюту за нинішнім курсом це приблизно 660 000 доларів.

У роки Першої світової війни тут лікували поранених. Однак з війнами та революціями ця оздоровниця пережила занепад.

Площа складала близько 116 гектарів. Та під час будівництва ДніпроГЕСу майже територію, де була психлікарня, затопили. Юрій Батаєв віднайшов давні карти та німецькі аерозйомки й почав пошуки клініки. Недалеко від берегу Дніпра таки знайшли залишки фундаменту одного з корпусів. Взимку, коли прозорість води найбільша, дослідники вкотре спустяться під воду, щоб таки відкрити під товщею води стіни, в яких знаходили спокій меноніти.

Для довідки: Меноні́ти — протестантський рух, що сповідує одне з вірувань голландських протестантів-анабаптистів. Засноване Менно Сімонсом віросповідання пропагує мирне співжиття в світському суспільстві, відсутність насильства, ненасильницькі методи протесту та розв'язання спірних питань і пацифізм.

Менонітство виникло в 1530-і роки в ході реформаційного руху в Нідерландах, в якому брали участь радикальні і помірні анабаптисти (від грец. "Знову хрещені").

Вирізняються від інших християнських конфесій своєю негайною і спонтанною поміччю, яку беззастережно надають потерпілим від стихійних лих. Менонітська церква сповідує добросусідство, безкорисливе й добровільне служіння ближнім, незалежно від їхнього віросповідання.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися