Книги - у холодильнику і ретро авто замість читальні: в селі на Волині запрацювала унікальна бібліотека просто неба
Україна

Книги - у холодильнику і ретро авто замість читальні: в селі на Волині запрацювала унікальна бібліотека просто неба

8 липня 2019, 19:01
0
0
Сподобалось?
0

Холодильники не для продуктів, а для духовної їжі - книжок. Авто не для їзди, а як місце для читання, такий собі своєрідний читальний зал. Хтозна, чи щось подібне ще десь є у світі, а от в селі Сирники Луцького району, що на Волині, задумка створити креативну бібліотеку під відкритим небом, успішно втілилася у життя. А почалося все з ідеї ініціативних молодих жінок села – завідувачки клубу Оксани Глушко і вчительки та депутата Княгининівської ОТГ Галини Гарбарук.

Взялися відроджувати історичну спадщину села

- Почалося все з того, що ми взяли участь у конкурсі Британської Ради «Активні громадяни». Ідея полягала у облаштуванні бібліотеки під відкритим небом, яка матиме назву «Хата-читальня». Це такий собі освітньо-розважальний проект, який передбачав загальний доступ до книг у будь-який час доби, причому - без будь-якої реєстрації, щоб все базувалося на довірі. Ми подали свою ідею на конкурс і виграли, - розповідає Галина Гарбарук.

    До речі, бібліотека у Сирниках була ще у 1947 році, і називалася вона «Хата-читальня». Тому активні громадяни вирішили відродити цю історичну спадщину і осучаснити її. Місцем для втілення задуму обрали територію сільського клубу. Бюджет конкурсу «Активні громадяни» складав всього-на-всього 7 тисяч гривень. Сума невеличка, а амбіції – зашкалювали. Потрібно було оформити банер, закупити фарби, десь знайти і привезти неробочі холодильники і головне – придбати авто для читального залу. Лише банер «потягнув» 6 тисяч, ще тисяча пішла на фарби, на цьому всі виграні кошти і вичерпалися.

    Ретро-авто взяли у «кредит»

    - Якщо з холодильниками нам пощастило -  нам подарував їх Валерій Іванов з Луцька, то з авто довелося повозитися. Зрештою, знайшли підходяще на металобазі, але за нього запросили аж 5 тисяч гривень. Ми ризикнули, виклали свою потребу у Фейсбуку і люди зактивізувалися. Хто 20 гривень кинув, хто – тисячу, хто скільки міг і ми назбирали необхідну суму. Авто - це фактично родзинка нашої  ідеї, така собі ретро-машина, яка виконує роль читальної зали, де можна в будь-яку пору доби зручно сісти і насолоджуватися читанням. Якщо ніч, можна читати з  ліхтариком. Навіть телефоном посвітити можна. Також це прекрасне місце для романтичних зустрічей, - розповідає Оксана Глушко.

      З металобази дівчатам дозволили взяти машину «на чесне слово», доки необхідна сума буде зібрана. Після чого Оксана з Галиною жартували, що їм потрібно виплатити кредит на машину. Бо навіть не сподівалися, що люди так активно долучаться до збору коштів. Зібраних грошей вистачило і на те, аби перешпаклювати і перефартувати авто, адже взяли його ржавим і занедбаним.

      - Хлопці, велике їм спасибі, долучилися – шпаклювали, займалися тюнінгом. Машина у нас в золотому кольорі. Знаєте, зараз всі бачать гарну картинку, але за всім цим дуже багато нервів, плачів, непорозумінь - навіть у сім’ї. Адже 4 дні до відкриття нашої бібліотеки ми тут фактично жили. До речі, британці дуже похвалили нас  за нашу ідею, назвали її креативною і унікальною, - додає Галина Гарбарук.

        «Мріємо про сцену і дим-машину для спецефектів»

        Заповнювали холодильники духовною їжею усі небайдужі. Дотепер люди приносять новенькі книжечки. Висилали книги і зі Львова, Києва, навіть з Маріуполя. І тепер - це улюблене місце дітлахів. Тут вони не лише читають, а й таким чином відволікаються від ігор в інтернеті, мають живе спілкування між собою.

        У планах ініціативних молодих жінок – облагородити саму територію клубу, встановити бесідки або укриття, щоб можна було заховатися від дощу. Ще мають потребу у сценічному одязі для їхнього театрального гуртка з 12-ти діток.

        - Якщо б хтось допоміг нам зі сценічним одягом, ми були б неймовірно раді. Ми постійно проводимо концерти, і знаєте, так соромно, коли приїжджають гості, а в нас навіть сцени не має, лише імпровізована. Немає костюмів. Також ми мріємо про дим-машину для спецефектів!, - каже Галина.

          Загалом село ожило. Всюди чути про Сирники. Чого тільки вартує їхня славнозвісна «смачна» 3D зупинка.

          - Таким чином ми даємо про себе знати, плюс залучуємо партнерів до розвитку бізнесу в нашому селі. Ми хочемо, щоб наше село було розвинене і фінансово, - додає Галина.

            До слова, література у бібліотеці під відкритим небом, не лише дитяча. Є тут і романи, і детективи, і лірика. Словом, кожен знайде собі у холодильниках щось «до смаку».

            (Якщо у вас є бажання і можливість допомогти зі вказаними потребами, моб. Оксани Глушко - 0668891109)


            Дій активно! Живи позитивно!

            Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.



            Хочете дізнаватися про головні події першими?
            Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

            Читайте також

            Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

            Ваш коментар

            Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
            Реєстрація Вхід
            Забули пароль?
            Реєстрація Вхід
            На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
            Реєстрація Вхід
            Зареєструватися