В Україні приберуть надбавки для держслужбовців
Україна

В Україні приберуть надбавки для держслужбовців

18 листопада 2019, 11:40
0
0
Сподобалось?
0

Очільник Національного агентства України з питань державної служби Олександр Стародубцев розповів, як в Україні зміниться механізм нарахування зарплати у працівників на державній службі після проведення реформи.

Про це він заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна, - передає ТСН.

"На держслужбі все ж повинна превалювати нефінансова мотивація. Ми збираємося зробити нормальну модель зарплат, вирівняти її, зробити більш прозорою і справедливою. Але люди, які хочуть заробити грошей, їм не треба йти на держслужбу, гроші треба заробляти в бізнесі, а в держслужбі можна реалізувати інші речі. Можна навчитися, тому що це найскладніша система, яка є в країні, значно складніша за бізнес. Рівень амбіцій, завдань і цілей тут просто на порядок вищий, це величезний виклик і відповідальність", - розповів він. 

За словами очільника НАДС, на держслужбі зарплата є дуже "непрозорою, докручується надбавками і стимулює не те, що треба".

"Базові правила HR кажуть, що ви платите людям за бажану поведінку. А у нас є купа всіляких надбавок за вислугу років, за ранг, тобто, ми самі більше платимо не за результат, а за те, що людина довго сидить на держслужбі. Це просто якась дурість. Давайте не будемо платити людям за те, що вони сидять, давайте платити за те, що вони роблять", - наголосив Стародубцев.

Водночас він пропонує дерегулювати низку надбавок, а саме нарахування зарплат спростити.

"Усе, що є номінально надбавкою, а за фактом зарплатою - назвати зарплатою, і показувати це на сайтах робіт. Тому що у нас ще якась проблема - якщо супермаркет шукає працівників, то вони пишуть, що зарплата в 20 тис. грн, і це означає, що ти в стрибку за супернавантаження отримаєш 15 тис. А коли пишемо, що у нас зарплата від 9 тис. грн, то це може бути і 30 тис. Ми банально програємо з точки зору маркетингу на ринку праці", - зазначив очільник НАДС.

Також Стародубцев вважає, що держава не повинна платити стільки ж, скільки платять на ринку, але важливо привести зарплати на держслужбі до рівня ринкових.

"Нам потрібно зробити модель категоризації посад. Нам треба зрозуміти, що цей головний спеціаліст, цей економіст, цей юрист, а це IT-вець, і порівнювати їх тоді з різними ринками. Бо сьогодні це просто "головний спеціаліст", і ми не знаємо, хто він, ми просто встановлюємо йому 9 тис. грн окладу. З такою логікою ми не знайдемо хороших людей", - зауважив він. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися