На Водохреще потрібно домовлятися про весілля
Україна

На Водохреще потрібно домовлятися про весілля

19 січня 2021, 09:00
0
0
Сподобалось?
0

19 січня православна церква відзначає Водохреще. У цей день згадуємо хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Здійснив це таїнство пророк Іоанн Предтеча, який згодом отримав друге ймення Хреститель. А ще свято називають Богоявленням, адже під час хрещення на Спасителя зійшов Святий Дух у вигляді голуба й пролунав голос з небес, сповістивши, що Ісус є Сином Божим.

Напередодні Водохреща, 18 січня, господині готують пісну вечерю як перед Різдвом. І головною на столі знову є кутя. У народі цю вечерю називають  «Голодною кутею». Колись побутував такий звичай: після вечері всі ложки складати в одну миску, а зверху на них клали буханець, «щоб хліб родився». Подружжя, яке не мало дітей, на всеношну йшло до різних храмів, а потім разом пірнало в ополонку, аби отримати Боже благословення на зачаття маляти.

На Водохреще зранку люди поспішають до храму набрати святої водиці, яка має цілющу силу й допомагає вилікуватися навіть від найстрашніших хвороб. Воду ставлять за іконами, аби на весь рік вистачило (вона не псується і не має запаху). Також пірнають в ополонку, аби набратися здоров’я до наступного Водохреща. Закоханим у цей день радять домовлятися про весілля – це стане запорукою міцної і щасливої родини. Спостерігаючи за погодою 19 січня, вгадували, який рік вдасться: як надворі ясно, чекай неврожаю, а сніг сипле – хліба не бракуватиме.

Після Водохреща – 20 січня – церква вшановує Іоанна Хрестителя (Івана Предтечу). Після цього дня закінчуються Різдвяні свята. Кажуть: «Прийшов Предтеча і забрав свята на плечі».

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися