У Луцьку хочуть контролювати встановленя електрозарядних станцій для автівок
Україна

У Луцьку хочуть контролювати встановленя електрозарядних станцій для автівок

17 серпня 2023, 14:50
0
0
Сподобалось?
0

У Луцьку пройшло формальне громадське обговорення щодо встановлення станцій зарядки електротранспорту на території міської територіальної громади. Проте особливої дискусії не відбулось, адже деякі представники бізнесу навіть не ознайомилися з відповідним проєктом рішення.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» відвідали «круглий стіл» та дізналися, скільки коштуватиме така екологічна новинка та коли станції з'являться у громаді.

Очільник департаменту економічної політики Борис Смаль розповів, що вже у вересні-жовтні проєкт винесуть на розгляд сесії міської ради. Він також додав, що у Луцькраду зверталися певні суб'єкти господарювання щодо встановлення таких станцій, тому така діяльність й вимагає регулювання з боку влади.

«Кількість електротранспорту в Луцьку зростає, тому на часі реалізація та контроль за якістю станцій для зарядки електроавтомобілів. Є суб'єкти господарювання, які зверталися до міської ради з тим, що мають намір своїм коштом встановити на території громади, а це може бути і комунальна земля, і у власності ОСББ. Це вимагає регулювання такої діяльності, адже під землею є комунікації, які проходять, є правила дорожнього руху» – каже очільник.

Також керівник роз'яснив, що ціна встановлення такої станції залежатиме від району. Так, в елітних часинах міста один м2 коштуватиме близько тисячі гривень, а от в селах орієнтовно 500 гривень. Крім того, аби розмістити електрозаправку на комунальній землі, потрібно виграти тендер. Таким чином усі учасники матимуть рівні права. Щодо тих станцій, які знаходяться на не комунальній території, то після ухвалення рішення КП «АвтоПаркСервсі» перевірятиме відповідність розміщення наявних СЕЗ.

З переможцями конкурсу укладатимуть договір про оренду території строком на три роки. Коли ж цей термін мине, то підприємець муситиме забрати станцію та відновити благоустрій.

Депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход зауважив, що, на його думку, міська влада таким чином не спрощує та не сприяє розвитку електротранспорту, а навпаки зарегульовує процедуру.

«Мені видається дискусійною та вартість, яку ви оголосили, адже в середньому виходить, що в день підприємці платитимуть по 45 гривень з одного автомісця. А це означає, що вони закладатимуть цю вартість у тариф і якимсь чином компенсовувати, тому вартість зарядки буде досить недешевою. Також є зауваження до пунктів регуляції різними комунальними службами, адже зараз закон цього не вимагає. Я вважаю, що ці пункти потрібно забрати», – розповідає депутат.

Борис Смаль своєю чергою запевнив, що такі погодження з комунальними службами необхідні, адже є місця в яких встановити станції буде неможливо. Наприклад, СЗЕ може заважати транспорту вивозити сміття чи у землі можуть проходити комунікації, як не можна чіпати. Аби уникнути неприємних ситуацій така політика й вводиться. Крім того, він додав, що суб'єкт господарювання має тільки занести одну заяву в ЦНАП, а далі її направлятимуть у відповідні служби, тому йому не доведеться бігати по установах та просити дозволів.

У департаменті економічної політики розробили зонування території громади для нарахування плати за розміщення станцій електрозарядки. Зелений колір – найдорожча вартість, а у світло-блакитній зоні – найдешевша.

Раз на три місяці КП «АвтоПаркСервіс» проводитиме необхідні перевірки цих станцій. Якщо виявлятимуть порушення, то передаватимуть свої зауваження власникам. Ті ж матимуть час, щоб невідповідності усунути. Після закінчення договору оренди підприємець протягом 15 днів повинен демонтувати станцію та відновити благоустрій, проте якщо він цього не робитиме, за це візьмуться працівники муніципальної варти.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися