Зеленський раптово звільнив Данілова: що трапилося і хто тепер голова РНБО
Україна

Зеленський раптово звільнив Данілова: що трапилося і хто тепер голова РНБО

27 березня, 09:23
0
0
Сподобалось?
0

Президент України Володимир Зеленський раптово звільнив Олексія Данілова. Вже призначено нового секретаря РНБО України.

Чому Данілова відправили у відставку, який скандал із ним був нещодавно та хто тепер його замінить – дивіться в ексклюзиві TSN.ua.

Чутки про звільнення Данілова вже були

Протягом двох місяців ширилися чутки про звільнення Олексія Данілова з посади секретаря РНБО, втім, усі ці вкиди систематично спростовували. З останнього – на початку лютого 2024 року заперечували це і в Центрі протидії дезінформації.

"Деякі телеграм-канали поширили інформацію про нібито звільнення секретаря Ради національної безпеки й оборони України Олексія Данілова. Подібні "інсайди" – фейк, який грає на руку ворогу".

А вже 26 березня на сайті президента все ж з’явився указ про звільнення Данілова з посади секретаря РНБО. Нагадаємо, що він був тринадцятим секретарем РНБО України та обіймав цю посаду від 3 жовтня 2019 року. Данілов також прокоментував своє звільнення. Він подякував президентові за довіру та команді за роботу.

Точаться обговорення, чому так раптово його зняли з посади. Одна з версій: нещодавно Данілов, говорячи про пропозицію Китаю про мирні переговори з Росією за умови залишення їй захоплених територій України, заявив, що наша країна сама вирішуватиме свою долю. При цьому він "пікантно" спотворив ім'я спецпредставника Китаю у справах Євразії Лі Хуея, який нещодавно відвідав Київ.

Хто став новим секретарем РНБО

Чи саме це ефектне інтерв'ю стало стартом до роздумів щодо звільнення Данілова? Однак у Мережі вже припускають, що це лише таке собі "перетасування", а "хрест" на Данілові ніхто не ставить, навпаки – пророкують посаду посла в Норвегії. А наразі вже відомо, хто став новим секретарем РНБО України. Зеленський підписав указ про призначення на цю посаду Олександра Литвиненка, який очолював Службу зовнішньої розвідки від липня 2021 року. До цього, від 4 квітня 2014 року до 13 серпня 2019 року, був заступником секретаря РНБО. Литвиненко також є доктором політичних наук, професором, а ще заслуженим діячем науки й техніки України, держслужбовцем другого рангу та генерал-майором запасу. Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, відзнакою президента України – ювілейною медаллю "25 років незалежності України".

Новий і керівник зовнішньої розвідки

Відтак і на посаду голови Служби зовнішньої розвідки призначили нового керівника. Ним став Олег Іващенко. Що цікаво, про нього вкрай мало відомо. І це не дивно. До цього призначення Іващенко був першим заступником начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони та помічником головкома ЗСУ. Має звання генерал-лейтенанта. Причому посаду першого заступника начальника ГУР він, що характерно, обіймав довго – за різних начальників, і "пережив" різних президентів.

Ще 2017 року, тобто за Порошенка, він був першим заступником голови ГУР Василя Бурби. І йому навіть вдалося зберегти свою посаду після доволі скандальної відставки останнього 2020 року на тлі скандалу зі скасуванням операції щодо літака з "вагнерівцями", залишившись першим заступником уже за Буданова. Більше відкритої інформації про Іващенка немає. Тож про всі нові деталі щодо нових перестановок повідомлятимемо згодом.

Раніше президент України Володимир Зеленський прокоментував звільнення Олексія Данілова з посади секретаря РНБО і призначення замість нього Олександра Литвиненка, який до цього очолював Службу зовнішньої розвідки (СЗР).

"Я вдячний Олексію Данілову за роботу на посаді секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Він переводиться на інший напрямок. Про це пізніше", – сказав глава держави.

Зеленський не уточнив, чи дійсно Данілова призначать послом у Норвегії, як про це писав нардеп Гончаренко.

"Новим секретарем РНБО я призначив Олександра Литвиненка – він поєднає свій досвід керівництва Службою зовнішньої розвідки України із завданнями, які є перед Радою нацбезпеки і оборони. Новим керівником зовнішньої розвідки став Олег Іващенко, він має відповідний досвід", – сказав президент.

Зеленський заявив, що очікує від цих кадрових змін "зміцнення стратегічних можливостей нашої держави прогнозувати та впливати на процеси, від яких залежить національна безпека".


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися