Скільки українців спілкуються українською мовою вдома: опитування
Україна

Скільки українців спілкуються українською мовою вдома: опитування

9 квітня, 12:22
0
0
Сподобалось?
0

За результатами опитування соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту з 17 по 21 лютого 2024 року, 59% українців зазначили, що вдома вони спілкуються українською мовою.

Про це повідомляють на сайті Центру.

Інші мовні пропорції виглядають наступним чином: 12% – російською, 28% – як українською, так і іншою мовою.

Подробиці опитування

У західних регіонах України 93% опитаних користуються виключно українською мовою, тоді як лише 1% використовують російську мову вдома. Три відсотки розмовляють двома мовами, а ще три відсотки використовують інші мови.

На сході України лише 23% опитаних спілкуються державною мовою з рідними, 25% використовують виключно російську, а 51% виявилися білінгвами, тобто володіють обома мовами.

На півдні країни 31% тих, хто говорить українською, 22% тих, хто послуговується російською, і 46% тих, хто використовує в побуті обидві мови. Що ж стосується центральних областей, то лише українська мова лунає в родинах 67% респондентів, лише російська — в домівках 7% з них, а обидві мови використовують 25% опитаних.

Всього було опитано 2000 жителів України віком від 18 років. Вибірка не включає українців, які зараз не перебувають в Україні. Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,2%. Дослідження фінансувалося Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися