15 квітня 2024: яке церковне свято, що не можна робити
Україна

15 квітня 2024: яке церковне свято, що не можна робити

15 квітня, 09:15
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 15 квітня, вшановують пам'ять апостолів від 70-ти Аристарха, Пуда і Трохима.

Що сьогодні за церковне свято

15 квітня в церковному календарі – день пам’яті апостолів від 70-ти Аристарха, Пуда і Трохима. Жили вони за часів, коли проповідував апостол Павло. Архистраг був його учнем, а вже пізніше став єпископом Анамеї. Пуд відрізнявся благочестивим життям, хоча й займав посаду римського сенатора. Він неодноразово приймав у себе апостолів Петра і Павла. Згодом чоловік навіть вирішив перетворити свій будинок на храм. Трохим народився у Ефесі і багато подорожував з апостолом Павлом, проповідуючи Слово Боже. Всі вони були вбиті за свою віру за часів правління імператора Нерона.

Що не можна робити 15 квітня

Заборонено зривати гілки горобини — на того, хто ослухається, чекає сильний зубний біль.

Не можна надто сильно трясти подушки, адже так ви "витрусите" все подружнє щастя.

Не варто займатися рукоділлям та рубати дрова.

Народні прикмети і традиції на 15 квітня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: бджоли пізно полетіли на відпочинок — чекайте на негоду;
  • граються граки — найближчі дні буде тепло і ясно;
  • червона зоря до сильного вітру і дощу;
  • вдень небо ясне, а вночі хмари набігли — бути опадам;
  • вночі помітно похолодало — дні будуть ясними.

Цього дня починали оглядати бджолині вулики. Пасічники обов'язково перевіряють, як комахи себе почувають після довгої зими, чи є хворі, чи багато загинуло.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 15 квітня

Які сьогодні іменини: Олександр, Андрій, Аристарх, Віктор, Леонід, Лук'ян, Мстислав, Сава, Севастян, Теодор, Трохим, Федір, Яків, Анастасія, Василина.

Талісманом людини, народженої 15 квітня є жадеїт. Ще в давньому світі люди вірили, що це не просто камінь, а магічний мінерал. В Китаї жадеїт навіть вважали ритуальним талісманом.

Який сьогодні день в Україні і світі

15 квітня в Україні святкують День працівників кримінального розшуку. Професійне свято, дата якого була обрана на честь створення в нашій країні секції судово-кримінального розшуку (1919 рік). Карний розшук відповідає за розслідування особливо тяжких кримінальних злочинів. А тому робота співробітників цієї служби дуже важка і небезпечна.

Також 15 квітня Міжнародний день екологічних знань. Свято було створено під час Конференції ООН 1992 року. Тоді на ній розглядалися найважливіші проблеми навколишнього середовища. З'їзд відбувався у Ріо-де-Жанейро (Бразилія) і тоді найбільша увага його учасників була спрямована на екологічній освіті та знаннях про екологію серед громадян різних країн.

А ще 15 квітня святкують Всесвітній день мистецтв. Дату святкування обрали на честь дня народження Леонардо да Вінчі, який був одним з найяскравіших представників мистецтва всіх часів. Народився він саме цього дня 1452 року. Подія була створена за ініціативи ООН 2012 року. Головна мета свята полягає у привернені уваги людей до важливості мистецтва і творчості.

15 квітня Міжнародний день біомедичної лабораторії. Щорічна подія, яка була створена для того, щоб відзначити особливий внесок вчених-біомедиків у охорону здоров'я. Працівники біомедичних лабораторів відіграють важливу роль під час діагностування, лікування та профілактики різноманітних захворювань.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися