Про реставрацію Олицького  костелу говорили у Варшаві
Україна

Про реставрацію Олицького костелу говорили у Варшаві

28 квітня 2018, 14:00
0
0
Сподобалось?
0

Професор Східноєвропейського національного університету імені  Лесі  Українки, народний депутат  України Ірина  Констанкевич взяла участь у   звітній конференції  у Варшаві з нагоди відзначення восени цього  року   п’ятиріччя  Фонд культурної спадщини Польщі, -пише газета «День».

 «Саме цей фонд  вже кілька років реставрує  костел у містечку Олика на Волині, - каже Ірина Констанкевич. За обсягами фінансування костел в Олиці на першому місці серед інших пам’яток, якими опікується фонд. До участі залучені найкращі реставратори з Польщі, до речі, один із професорів відновлював ще й Вавельський замок у Кракові, а за роботи в Олиці торік отримав високу нагороду польського уряду».

Проект в Олиці амбітний не лише за фінансовою складовою, а й найперше за очікуваною кількістю туристів, які відвідають волинську  перлину - Олику. Цього року планується завершити фасад, територію навколо костелу і всередині вівтар. Загалом відкриття відреставрованого костелу планується на 2020 рік.

Колегіальний костел Святої Трійці – римо-католицький парафіяльний костел в Олиці Волинської області. Це барокова пам’ятка сакральної архітектури в Україні першої половини XVII сторіччя. Першу дерев’яну церкву на цьому місці було збудовано у 1588 році за сприяння князя Станіслава Радзивілла. Новий мурований костел побудували у 1635-40 роках на взірець римського храму Іль-Джезу. Але, за словами мистецтвознавців, колись величний храм був знищений та спаплюжений: вікна вибиті, повсюдно валялося якесь побутове сміття, порожні пляшки, по закутках загаджено, стіни подряпані різними написами. Дірявий дах та вибиті шибки довершували руйнацію. Повсюдно був грибок, відвалена штукатурка, замокла цегла. Реставратори взялися за будівлю, яка мала шанс на виживання 50 на 50.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися