Череп коня з Хмельниччини сто літ зберігається у… Лондоні
Хмельниччина

Череп коня з Хмельниччини сто літ зберігається у… Лондоні

25 лютого, 12:30
0
0
Сподобалось?
0

Селище Антоніни на Хмельниччині могло стати ще одним туристичним об’єктом. Адже тут був розкішний палац Потоцького, а ще з цього селища походив кінь Сковроник, якого називають «скакуном століття».

Тепер на місці величезного маєтку Юзефа Миколая Потоцького в Антонінах руїни, бо розкішний палац червоні солдати спалили. Маєток славився тодішніми технічними новинками. Біля центрального входу до палацу були розміщені електричні ліхтарі, для цього в Антонінах на початку ХХ століття навіть збудували окрему електростанцію. Також тут була прокладена телефонна лінія, на кілька років раніше, ніж з’явився телефон у російського царя Миколи ІІ. Юзеф Потоцький мав власний автопарк із дев’яти автомобілів. У селі Пилявині заснував звіринець з екзотичними тваринами, куди привіз з Африки лева. Пан настільки прикипів душею до свого улюбленця, що поставив йому та його матері пам’ятник у парку.

А ще князь Потоцький та його дружина дуже любили коней. Саме в Антонінах виростили славетного коня Сковроника, якого на початку ХХ століття викупив у Потоцьких англійський художник. Цього коня вивезли у Британію до конезаводчиці Леді Вентворт. Його потомство стало найтитулованішими скакунами усіх часів і дуже високо цінувалося. Аристократи записувалися у чергу, щоб купити породисте лоша. За самого Сковроника багатії пропонували 250 тисяч доларів, адже його називали ідеальним. Завдяки своїм першокласним характеристикам – формі голови, довжині шиї та пропорції тіла – він став взірцевим жеребцем, на якого і досі рівняються досвідчені конезаводчики. Потомство Сковроника цінувалося в усьому світі, і його продавали в Бразилію, Єгипет, Угорщину, срср, США і навіть у далеку Австралію.

Сковроник помер 1930 року, коли йому було 22 роки. Леді Вентворт пожертвувала його скелет Британському музею в Лондоні. Уже майже століття тут зберігають його череп, а також інформацію про селище Антоніни, звідки коня привезли в Англію. І досі до цього Сковроника прирівнюють усіх інших породистих жеребців. До речі, на одному з російських сайтів «Иподром» є інформація про Сковроника, але із зазначенням, що це кінь з… Польщі.

Знаменитий Сковроник пережив свого першого власника. Бо Юзеф Миколай Потоцький, який встиг виїхати з Антонін до приходу радянських військ, загинув 1922 року в автомобільній аварії у Франції.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися