Гайді-Марія СТЕФАНИШИН-ПАЙПЕР
Львівщина

Американська космонавтка має українське коріння

28 серпня 2017, 04:28
0
0
Сподобалось?
0

Навіть приїжджала провідати родичів на Львівщину

Ім’я 54-річної американської космонавтки Гайді-Марії Стефанишин-Пайпер відоме всьому світові. Вона вже багато років займається діяльністю астронавтів у відкритому космосі, неодноразово літала на орбіту Землі. Та мало хто знає, що коріння її роду – із Західної України. Будучи громадянкою США, Гайді-Марія вільно спілкується українською.

У пошуках кращого життя батько подався за океан

Рід Стефанишиних почався із села Якимів Кам’янко-Бузького району. Тут і нині живуть багато родин із таким прізвищем. Михайло Стефанишин із багатодітної сім’ї. Великих статків не мали, тож юнак вирішив податися по щастя за океан.

– Тоді велика бідося була, – розповідає 77-літня Марія Бабій, двоюрідна сестра американської космонавтки. – І дядько, моєї мами брат, вирішив втікати від тої біди аж в Америку. Не знаю, що він там робив, але нам дали звістку, що згодом і женився на німкені. Ми особливого зв’язку не мали, бо за Союзу страшно було про родичів за кордоном розказувати.

Більша частина родини жила в Украї­ні, але батько на чужині не забував про рідну землю. Про її красу, щирих людей розповідав донечці, якій дали подвійне ім’я – Гайді-Марія. І мови рідної вчив. Здобуваючи знання в американській школі, також відвідувала недільну школу при церкві, яку організували емігранти. Вона змалечку виявляла цікавість до технічних наук, тому й обрала професію, пов’язану з машинобудуванням. Згодом вступила до Військово-морських сил США. Пройшла навчання у Вишкільному центрі рятувальних і підводних операцій ВМС. У 1996-ому прийнята до корпусу американських астронавтів (NASA-16) – як кандидат на політ у складі місії. І лише через десять літ здійснила свій перший політ у космос. Вона стала восьмою жінкою-астронавтом NASA, яка побувала за межами Землі.

Дарували родичці вишивки, а вона – лише сувенір для селищної ради

Справжньою сенсацією для України став приліт знаменитої космонавтки. Її з квітами урочисто зустрічали високі державні чини в аеропорту. Дні візиту були розписані буквально по годинах. Зустрічі з тодішнім президентом Віктором Ющенком, різними міністрами, науковцями. Проте американка у своєму щільному графіку таки викроїла кілька годин і для візиту в село, де народився батько. Як розповів Роман Кулик, селищний голова Нового Яричева, де живуть родичі космонавтки, на центральній площі урочисто зустрічали високу гостю.

– Я навіть англійську спеціально вчив, щоб розмовляти, – сміється Роман Дмитрович. – Перекинулися кількома словами, а тоді Гайді перейшла на українську, бо вільно володіє нею. Пригощали її смачним кулішем, а коли поїхали до двоюрідної сестри Марії, то там і борщ червоний, і вареники були. Все їй сподобалося. І ми, і родичі подарунки приготували – різні вишивки. А вона – нікому і нічого. Не прийнято в них. Лише селищній раді – сувенір з космічним малюнком.

Разом із делегацією Гайді-Марія їздила й у село Якимів. Побувала на місцевому кладовищі, де поховані родичі. Завітала до ще живих двоюрідних братів і сестер, яких має більше десятка. Вони хоч і поважного віку, та ще пам’ятають її батька. Американка зізналася, що давно мріяла побувати на батьківській землі, але зібралася лише тепер.

З тих пір минуло більше десятка років, чи не планує знову навідати родичів американка?

– А я не знаю, – щиро зізнається тітка Марія. – Ми не підтримуємо зв’язку. Та й дуже зайнята вона людина. Але коли надумає прилетіти, то на здоров’я, ми завжди радо приймемо.

Руслана ТАТАРИН, Львівська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися