У Пересопниці освятять місце під монастир
Рівненщина

У Пересопниці освятять місце під монастир

19 травня 2015, 16:15
0
0
Сподобалось?
0

На батьківщині української Першокниги – в селі Пересопниця на благодатному місці хочуть звести монастир. Обитель буде в староукраїнському стилі. Тут, як і в 15 столітті, житиме 10 монахів. Також облаштують келії для паломників. Натомість 22 травня, у День Святого Миколая, освятять місце, де будуватимуть монастир. Дійство проходитиме за особливим сценарієм, яке описав Петро Могила у «Требнику».

Нову обитель зводитимуть у полі біля хреста. Там, за однією з версій, 4 століття тому міг стояти монастир, у стінах якого написали знамените Пересопницьке Євангеліє. На ньому тепер приймають присягу президенти України. Свого часу цю шедевральну книгу, що сьогодні вважається першим рукописним перекладом Святого Письма на народну українську мову, замовила княгиня Анастасія Заславська.

Вона походила з роду Гольшанських. Народилася у Дубровиці в 1517 році, розповідають історики. У батьків, окрім неї, було ще восьмеро дітей. У 1530 році Анастасію віддали заміж за князя Заславського. Від цього шлюбу народилася донька та син. Натомість коли чоловік помер, то княгиня-вдова вирішила піти в родовий Свято-Троїцький монастир у Заславі (нині місто Ізяслав на Хмельниччині). В чернецтві Анастасія отримала ім’я Параскева. Не виключено, що смерть чоловіка спонукала жінку виділити кошти на переписування й оздоблення Євангелія. У той час це вважалося богоугодною справою. Роботу над книгою розпочали у 1556 році у цій же обителі. Але за рік припинили. Очевидно, це пов’язано з хворобою Анастасії Заславської. Вона стала вести переговори з донькою Ганною, яка на той час була заміжня за князем Клеванським та Чорторийським, про те, щоб підшукати місце, де можна було б продовжити роботу над перекладом Святого Письма. Це тривало три роки. Зрештою вибір впав на стародавній монастир у Пересопниці. Тут у 1561 році архімандрит Григорій та переписувач Михайло Василевич завершили українську Першокнигу. Цього ж року померла княгиня Анастасія Заславська. Їй було всього 44 роки. На той час книга вартувала стільки, що за таку ціну можна було купити невелике містечко. Сьогодні її вважають шедевром рукописного мистецтва. Пересопницьке Євангеліє нині зберігають у Києві.  Для того, щоб гортати його сторінки, обов’язково одягають білі рукавички. Натомість книга залишає сховище лишень під охороною, у броньованому авто і тільки раз у чотири роки. Але на її батьківщині – на Рівненщині у селі Пересопниця – є факсимільна копія. 

 

 

Джерело: http://vse.rv.ua/news/1432039871-u-peresopnici-osvyatyat-misce-pid-monastir.html


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися