Ікона з’явилася... з-під землі
Рівненщина

Ікона з’явилася... з-під землі

24 липня 2015, 16:05
0
4
Сподобалось?
4

А нині в храмі, де вона знаходиться, мироточать образи
 
До Храму святої великомучениці Параскеви П’ятниці, що у селі Вілія Острозького району Рівненської області, люди їдуть з усіх усюд. Виявляється, що у цій церкві мироточать майже всі ікони. Краплини мира, що виступають на святинях, добре помітні неозброєним оком. До того ж, тут зберігається чудотворний образ Божої Матері «Знаменіє», який з’явився з-під землі.  Селяни розповідають, що біля святині зцілилося чимало хворих. 
 
Чудотворний образ «Знаменіє», який нині знаходиться в Храмі святої великомучениці Параскеви П’ятниці вийшов з-під землі понад сотню років тому.  Місцеві розповідають, що ікона зцілює від усяких недуг. А в сільській церкві мироточать майже всі образи. 
Це надзвичайне явище трапилося у Вілії у 1889 році. У четвер перед Трійцею в оселі місцевого селянина Миколи Остапчука з-під землі вийшла ікона Божої Матері, яку згодом іменували «Знаменієм». Згідно з переказами старожилів, перед визначною подією невістці чоловіка Домні тричі снився один і той же сон: голос наказував їй прибрати в хаті, оскільки незабаром до неї прийдуть гості. 
– Спершу вона не звернула уваги на той дивний сон. Стомившись на полі, лягла спати. Однак знову почула голос, – розповідає завідуюча сектором «Літературно-меморіальний музей Миколи Островського» у селі Вілія Світлана Шокун. – Коли ж сон наснився втретє, Домна одразу ж взялася білити хату, наводити скрізь лад. А в четвер перед Святою Трійцею жінка побачила сяйво, яке ставало все яскравішим. Не розуміючи, що відбувається, вона пішла в куток кімнати, де була божниця з іконами, й побачила серед них маленький образ Божої Матері, що з’явився з-під земляної підлоги. По боках ікони були дві палаючі воскові свічки. Страх та благоговіння охопили Домну. Вона негайно повідомила про чудо місцевого священика та односельчан. Святиню вирішили занести в церкву, однак вона тричі поверталася на місце своєї появи. З того часу паломники почали ходити туди хресною ходою. 
Звістка про появу чудотворної ікони швидко облетіла світ. На поклоніння до Вілії йшли люди різних віросповідань. Святиня зцілювала усіх хворих. Селяни розповідають чимало таких випадків. Зокрема, пригадують, як до образу привели жінку, хвору на водянку. Лікарі казали, що вона навряд чи виживе. Однак матері наснився сон, щоб завезла дочку помолитися до «Знаменія». Після цього недуга відступила. 
Нині на місці, де колись стояла хатина Миколи Остапчука, збудована капличка. Щоправда, розповідає Світлана Шокун, це вже друга свята обитель на місці явлення дива Господнього. Попередню зруйнували в роки Радянської влади. 
Нині чудотворна ікона «Знаменіє» перебуває у місцевому храмі. За зціленням сюди приїздять люди чи не з усіх куточків Західної України. Місцеві жителі запевняють: усім образ допомагає. До того ж, у цій церкві ще й досі трапляються дива. В обителі мироточать чи не усі ікони. 
– Перший образ замироточив років сім тому. Він називається «Спаситель у терновому вінку», – пригадує Світлана Михайлівна. – Спершу думали, що то крапельки води якимось чином потрапили на ікону. Однак згодом переконалися, що з неї таки тече миро. А через чотири роки, на Великдень, у нашій церкві мироточило більше десятка образів.
Варто зауважити, що на Рівненщині ікони мироточать доволі часто. Диво трапилося днями і в селі Панталія Дубенського району. Тут одразу замироточили чотири образи, які знаходяться на території чоловічого монастиря.  
Марія МАРТИНЮК,
Рівненська область

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися