Тетяна Березна
Рівненщина

Сплачені рахунки стали... боргом

3 серпня 2015, 12:01
0
1
Сподобалось?
1
І тепер через байдужість газовиків та банківських працівників жінка втратила право на субсидію
 
До редакції «Вісника+К» Тетяна Березна з села Свищів Млинівського району прийшла з останньою надією: кілька місяців безрезультатно шукала, куди ж поділися кошти, сплачені нею за газ. Десятки разів їздила до Млинова, Рівного та Луцька (бо тут в одному з банків здійснила два проблемні платежі), аби добитися справедливості. Усі від бідової жінки відмахнулися.
 
Живе ця сім’я дуже-дуже скромно, проте не має боргів за спожитий газ. Можливо, часом хліба вдома не вистачає, а всі квитанції у господині в повному порядку. Показує їх – а в самої від хвилювання аж руки тремтять й пропадає мова. Бо ж хіба могло у страшному сні їй таке наснитися: сплатила за газ, а отримала борг у сумі понад 800 гривень. Для її родини це цілий статок.
Як пояснили Тетяні Іванівні газовики, не прийшли їм на рахунки гроші, сплачені жінкою наприкінці минулого року у Луцьку. Уважно вивчаю папери сама. Дійсно, квитанції підтверджують, що один платіж на 30 гривень було зроблено у жовтні 2014 року в банку «Надра», інші два по 400 гривень – у листопаді та грудні в «А-банку». Ніби ж все вірно! Чому ж грошей нема? Жінка каже, що зверталася за роз’ясненням у Городницьку дільницю Млинівського управління по експлуатації газового господарства, у сам Млинів й навіть до спеціалістів Рівного. Мліла в чергах у коридорах, але відповідь усюди була одна: «Проплат нема». Ще й прилякали: якщо вчасно не буде погашена заборгованість, то можуть відключити в оселі газ. І це – посеред зими.
Налякана бідолашна жінка поїхала шукати правди у банках Луцька. Каже, в «Надра» навіть не зверталася – Господь вже з тими тридцятьма гривнями. А в «А-банку» її запевнили, що кошти за вказаними реквізитами надійшли відразу. Знову їде в Городницю, Млинів, Рівне, аби там вкотре перевірили її рахунок. І знову чує відповідь: «Нема». Якесь зачароване коло. Тож у відчаї й попрямувала до нас у редакцію.
Вирушаю в Городницю у відрядження. Оператор ПАТ «Рівнегаз» Городницької дільниці Алла Фоміна підтверджує: від Тетяни Березної у жовтні-грудні минулого року кошти не надходили. Чому? Не знає. Прокоментувати наявність підтверджуючих квитанцій не може. Телефоную в «Рівнегаз» – відправляють у Млинівське управління. Там відповідають те ж, що й в Городниці. Як раптом бухгалтер поцікавилася номером рахунка, на який було сплачено 830 гривень (чомусь раніше цього ніхто не додумався зробити). Виявилося, у жовтні торік він… змінився! Звідки ж про це мала знати жінка? Запевняє, що жодного попередження про зміну рахунка не отримувала.
Так і не дочекавшись відповіді на офіційний запит з Млинівського управління газового господарства, як така ситуація могла виникнути, звертаємося в «А-банк». Директор відділення у Луцьку Іван Оласюк пояснив: якщо кошти повертаються через неправильно вказаний номер рахунка, то про це повідомляють клієнта. У випадку з Тетяною Березною це було неможливо зробити, адже банк не мав її особистих даних. Банкір попросив Тетяну Іванівну написати відповідну заяву, долучити до неї нові банківські реквізити й пообіцяв, що найближчим часом проблема буде вичерпана.
Дійсно, після цього 400 гривень звідкись «капнули». Чи газовики їх «відшукали», чи банк їх «перезакинув» – загадка, адже усні відповіді працівників газового господарства та банківської установи суперечать одна одній. Таємницею залишається й те, чому за таких же обставин не «знайшовся» точнісінько такий же другий платіж.
Так ось: ці нещасні 400 гривень шукають вже сім(!) місяців. І лише тепер з центрального офісу «А-банку» на адресу Млинівського управління по експлуатації газового господарства відправили лист-клопотання, в якому газовиків просять повернути кошти, сплачені Тетяною Березною на попередній невірний рахунок, назад… банку. Невже ці гроші не можна було просто перекинути зі старого рахунка на новий? Та що тут дивуватися, коли ніхто впродовж кількох місяців навіть мізинцем не ворухнув, аби виявити прикру помилку з рахунками, не те, щоб потім допомогти бідовій жінці.
Болить до глибини душі: через отаку байдужість і працівників газового господарства, і банківських співробітників Тетяна Іванівна не може оформити субсидію, бо досі вважається боржницею. Вона, як і раніше, справно сплачує за газ, переживаючи, що з дня на день блакитний вогник їй можуть взагалі відключити. І щиро сподівається, що десь на верхах таки змилуються і знайдуть її 400 гривень, сплачених ще у грудні торік.
Наталія КРАВЧУК,
Рівненська область
 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися