Неграмотна бабця вправляє вивихи та... вилизує хворобу з очей
Рівненщина

Неграмотна бабця вправляє вивихи та... вилизує хворобу з очей

3 жовтня 2015, 16:53
0
0
Сподобалось?
0
Дорогу до невеличкого будиночка, де мешкає Надія Андріївна Куліш, у Великому Вербчому Сарненського району покаже і старий, і малий. Воно й не дивно, адже 82-річну бабцю, яка вміє вправляти вивихи, знімати головний біль, ставити на місце опущені органи, знають далеко за межами області. По допомогу до неї приїздили навіть столичні бізнесмени. Дарма, що жінка без освіти: не вміє ні читати, ні писати. На деяких недугах вона розуміється краще за кваліфікованих лікарів. 
 
Вправляти вивихи Надія Куліш навчилася на собі. Пригадує, доїла корів на фермі, як раптом сильно загриміло, здійнялася буря. Стихія відірвала двері в корівнику. Падаючи, вони вдарили жінці по спині.
– Молоковозом мене повезли у селище Степань до костоправа Фермата. Він полічив мене й каже: «Жінко, дайте мені свої руки», – пригадує Надія Андріївна. – Глянув на них і мовив: «Ви можете людей зцілять». Здивувалась: «Як я можу зцілять, якщо не вмію?» Фермат сказав, щоб я помолилася Богу й що знання мені прийдуть. Так і сталося. Я потрохи вправила собі диски на спині. То було років з тридцять тому. З того часу й допомагаю людям. 
Також жінка вміє вилизувати хворобу з очей. Селяни пригадують випадок, коли до неї привезли чоловіка, в якого гноїлося око. Лікарі нічого не могли зробити, знахарі також братися не хотіли, оскільки хвороба вже була задавненою. Втім після того, як Надія Андріївна полизала очне яблуко, хвороба повністю відступила. 
– Бабця Надя й шлунки, і матки на місце ставить. Буває, що від важкої праці віднімає руки, то вона знає, як із цим справитися, – розповідає місцева мешканка Галина. – Все відчуває пальцями. Майже завжди помагає з першого разу. 
– Колись пішла на прийом до одного знахаря, а він взяв мою руку і каже, що в мене в пальцях дуже сильні біотоки. А проявлялися вони ще тоді, як була в утробі матері, – оповідає Надія Куліш. – Сказав, що моя рука перемагає його.
Перш ніж приступити до лікування хворого, Надія Андріївна завжди читає перед образами молитву «Отче наш». Зізнається, з Божою поміччю їй вдається вилікувати багато недуг. Може навіть поставити копчика на місце, що не завжди під силу лікарям. Селяни ж розповідають, що люди до баби Наді їдуть з усіх усюд. 
– Якщо приходить людина з розстроєними нервами, чуствую це зразу, – зізнається старенька. – Проводжу рукою по спині, а мене як током б’є в долоню. Обично таке буває після того, як людина пережила якусь біду. Хотіла передати свої знання племінникам, але ті не хочуть. 
Надія Куліш запевняє: коли звертаються до неї по допомогу, не відмовляє нікому. Щоправда, не приймає хворих у святкові дні й після заходу сонця. Бо у вечірню пору, каже, після сеансу в неї піднімається тиск, починає боліти голова…
Марія МАРТИНЮК,
Рівненська область 
Фото автора
 
 
 
 
 
 
Шановні читачі, через проблеми зі здоров'ям баба Надія Куліш більше не приймає хворих. Жінка просить із розумінням та повагою поставитися до її поважного віку. 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися