Рушник від нареченої Мотрони мандрує з покоління в покоління друге століття
Рівненщина

Рушник від нареченої Мотрони мандрує з покоління в покоління друге століття

26 листопада 2015, 10:52
0
0
Сподобалось?
0
 У Надії Безшерстої із села Боремель Демидівського району є сімейна цінність, яка для її родини дорожча від золота. Це вишитий рушник та дві весільні ікони, які передаються родиною з покоління в покоління з 1900 року. 
– Саме тоді, понад сто років тому, вишила рушник моя прабабця Мотрона, – розповідає Надія Безшерста. – Ця робота стала своєрідним обрядом – з піснею про щасливу долю, яка не мала права перерватися, доки з-під голки не народиться останній узор. Вишивала в суботу, адже саме цей день, за народним повір’ям, вважався найбільш придатним для вишивання і щасливим для жіночої долі. Перед початком роботи обов’язково читала молитву-прохання, а після завершення  – молитву-подяку. 
Родинні атрибути, вишиті бабою Мотроною, уже дійшли до п’ятого покоління, і наразі Надія Несторівна готова передати їх далі – внучкам. Але неодмінно в день весілля, бо саме такою була заповідь. 
Часто бере родинні цінності на різні виставки. Доторкнутися до прадавнього рушника довелося й мені – на фольклорно-мистецькому фестивалі в селищі Демидівка. А після фестивалю рушник з іконами перейдуть в нове покоління. Чекати, за словами нинішньої хранительки реліквій, зосталося не так вже й довго…
Сергій НОВАК, 
Рівненська область

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися