Нобелівський лауреат з Полісся
Рівненщина

Нобелівський лауреат з Полісся

5 грудня 2017, 07:14
0
2
Сподобалось?
2

Його винаходом лікують онкозахворювання

Нобелівський лауреат Жорж Шарпак, який  здійснив революцію у фізиці, народився на Поліссі. Його винахід почали застосовувати в лікуванні   від онкохвороб методами радіобіології.

Єврей ходив у польську школу

У Дубровиці, де народився, та згодом у Сарнах, де пішов у школу, його звали Гриша Харпак. У світі ж знаменитий фізик, лауреат Нобелівської премії відомий як француз Жорж Шарпак.

– В Україні хлопець жив недовго, з’явився на світ 1924 року в Сарнен­ському повіті у не дуже заможній єврейській родині, – розповідає директор Сарненського музею Раїса Тишкевич. – Коли хлопчику було декілька років, сім’я переїхала у Палестину. Там прожили два роки, але клімат не підійшов, і Харпаки повернулися жити у Сарни. Тут Гриша пішов не в єврей­ську школу, а у перший клас місцевої гімназії (зараз це Сарненська школа № 1). Вчителька була у нього дуже хороша, вона помітила у дитині велике дарування і сказала матері, що хлопчику потрібна добра освіта. Коли він навчався у другому класі, батьки переїхали до родичів у Францію. На той час Жорж уже знав арабську, росій­ську і польську мови. 

Більше Шарпак ніколи не приїздив на землю свого дитинства. Про неї у нього залишилися різні спогади. У своїх мемуарах він згадував, як єврейська молодь часто веселилася з українцями. Юнаки та дівчата ставали разом у коло, танцювали, співали. Емоцій додавали яскраві жіночі костюми, червоні чобітки та головні убори з довгими стрічками. Після України у житті хлопця були французький Рух опору, концтабір Дахау, де дивом вижив, паризька гірнича академія, лабораторія ядерної фізики престижного Колеж де Франс.

Союз відмовився від допомоги Шарпака для опромінених чорнобильців

У 1992 році Жоржу Шарпаку присудили Нобелівську премію з фізики. На той момент в Україні ніхто і не знав, що цей поважний сивий вчений народився на нашій землі. Лише на 75-му році життя Жоржа Шарпака, 1999-го, його заново відкрив для земляків рівненський історик Гурій Бухало. Тоді під час досліджень матеріалів музею Симона Петлюри у Парижі його директор Василь Михальчук зауважив, що саме з Волині походить один з нобелівських лауреатів. У результаті в газеті з’явилася праця історика Бухала під назвою «Що мають спільного Дубровиця і Париж».

До слова, сам нобелівський лауреат не асоціював себе з Україною.

– Коли у Жоржа Шарпака питали, де він народився, він відповідав: «У Польщі», – розповідає Раїса Тишкевич. – Тоді наша земля належала до польської держави. У Шарпака збереглися не лише приємні спогади. У релігійному плані він виховувався у традиційній єврейській сім’ї, а в гімназії на порозі стояла Матка Боска, тож треба було схилитися перед нею на одне коліно і проказати «Отче Наш». Це не співпадало з його внутрішньою філософією. Можливо, тому він так ні разу й не приїхав у місця, де минуло дитинство. Хоча я сама декілька разів писала на його електронну пошту, за­прошувала у Сарни, просила надіслати копію свідоцтва лауреата Нобелівської премії, щоб виставити її у нашому музеї. Жодного разу відповіді так і не отримала. А у 2010 році він помер.

Деякі дослідники життя Жоржа Шарпака кажуть, що якось він хотів приїхати на землю своїх предків: після аварії на Чорнобильській АЕС готовий був діагностувати опромінених людей. Та Радянська Україна демонстративно відмовилася від такої допомоги.

Наталка СЛЮСАР, Рівненська область

 

Передрук заборонено


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися