Колектив Сарненської центральної районної лікарні
Рівненщина

Одну з найбільших лікарень на Рівненщині відкрили ще за Польщі

17 червня 2023, 17:55
0
0
Сподобалось?
0

Для працівників Сарненської центральної районної лікарні цьогоріч професійне свято буде особливим. Адже медичному закладу виповнюється 85 років.

У пріоритеті – кардіологія та хірургія

Сьогодні вже ніхто не пам’я­тає, який вигляд має та перша лікарня, яку відкрили для поліщуків ще за Польщі у 1938 році. У ній було всього два відділення – дитяче та онкологічне. Нині у лікарні в Сарнах – дванадцять відділень на 368 ліжок. Стаціонарну допомогу отримує щороку майже десять тисяч хворих. Ефективно функціонує поліклінічна служба. Загалом у лікарні працює 143 лікарів, 359 медсестер, 173 молодших медпрацівників. Останнім часом заклад поповнюється новою апаратурою. А це значно розширює спектр послуг, які тут надають.

– Наші пріоритети сьогодні – розвиток хірургічної служби та кардіології. На сьогодні на Рівненщині є тільки три медичні заклади, де роблять коронарографію. Один із них – наш, інші два – в обласному центрі, – розповідає про перспективи головний лікар закладу Олександр Нестеренко. – У нас є спеціалісти й апаратура для того, щоб лікувати гострі інфаркти шляхом шунтування коронарних судин. З липня плануємо подати відповідний пакет документів до НСЗУ. Тоді послуга для наших пацієнтів буде безплатною. У хірургії, травматології, гінекології робимо акцент на розвиток лапароскопічних методик. Таким чином давно видаляємо  жовчні міхурі, оперуємо гострий апендицит, пахові грижі тощо.

Сарненська лікарня обслуговує громади колишніх Рокитнівського, Дубровицького та власне Сарненського районів. Вони, можна сказати, своєрідні лідери по народжуваності. Тож у закладі особливу увагу приділяють розвитку пологового відділення. Тут приймають  більше тисячі пологів на рік, комфорт молодих матусь – у зоні особливої уваги. Вже майже готові палати підвищеного комфорту для партнерських пологів. Нещодавно запровадили епідуральну анестезію для знеболення пологів. Оскільки заклад знаходиться недалеко від кордону, з перших днів великої війни тут облаштували два великі сховища. За словами Олександра Нестеренка, у разі потреби тут можуть не тільки ховатися люди, а й робитимуть операції та прийматимуть пологи. Все необхідне для цього є: підведений кисень, встановлені буржуйки і генератори.

Чекають колег з фронту

Як запевнив головний лікар, у Сарненській лікарні для надання медичних послуг на сучасному рівні є не лише обладнання, а й спеціалісти. Тут працюють цілі лікарські династії. Це родини Панасюків, Слободянюків, Литвинчуків, Романюків, Мартиновичів, Іванюків… З нетерпінням чекають у медичному закладі своїх мобілізованих колег, які надають допомогу на передовій. Це анестезіологи – колишній головний лікар Василь Іванюк та Іван Кіранчук. Хірург Роман Романюк нині працює у Варшаві в українсько-канадсько-польському госпіталі, де надається допомога нашим пораненим. А поки на їхньому місці трудяться колеги-переселенці. Поділився Олександр Нестеренко і заповітною мрією сарненських медиків. Окрім перемоги, це розвиток трансплантології.   

– Ми можемо бути базою забору органів. У нас налагоджена співпраця зі столичними Інститутом Шалімова,  Інститутом серця, з лікарнею Святого Пантелеймона у Львові. Готові рятувати життя людей. На жаль, поки родичі пацієнтів, які могли стати потенційними донорами, а таких останнім часом було троє, відмовили у заборі органів. А могли б врятувати життя аж 12 людям! – каже Олександр Леонтійович. – Тому в цьому напрямку нам ще треба працювати.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися