Леонід ІЩУК біля могили провидця Терешка
Рівненщина

Провидець «дурний Терешко»

14 вересня 2014, 12:35
0
7
Сподобалось?
7

Сто літ тому він передбачив світову війну та сучасні мобілки

Терентій Люмах жив на хуторі поблизу Рокитного. Неписьменний чоловік пророкував на багато десятиліть уперед. Передбачив більшовицький переворот, розстріл царської сім'ї, Другу світову війну, масове винищення євреїв, створення атомної зброї, а також науково-технічний прогрес: виникнення телебачення, засобів мобільного зв'язку, Інтернету... Колись хуторянина вважали дурнем, а нині вражаються його передбаченнями.

Порадив євреям їхати за океан
Про передбачення Терентія, або, як називали його люди, Терешка, що мешкав на хуторі під Рокитним, у містечку пам'ятають і досі. Але саме Леонід Іщук, кореспондент місцевої районки, опублікував розповідь про унікального земляка.
- Чому саме тепер, більше ніж за сім десятків літ після смерті Люмаха, підняли цю тему?
- Про нього я збирав матеріали не один десяток років. Але за радянських часів про таке писати не дозволяли, потім якось не доходили руки. Ну, а тепер, очевидно, все для цього визріло. Зацікавив же Терешко тим, що пророкував на багато десятиліть уперед, аж до кінця світу, як запевняв сам. Він передбачив більшовицький переворот, розстріл царської сім'ї, Другу світову війну і її результати, масове винищення євреїв гітлерівцями, зокрема і в нашому районі. За його настановами сотні євреїв з Рокитнівщини виїхали напередодні війни до США та країн південної Америки... Передбачав також він і створення атомної зброї, виникнення телебачення, засобів мобільного зв'язку, Інтернету... Усе життя він прожив на хуторі, а народився приблизно 1857 року, помер - 1939-го (хоча на новому пам'ятнику вказана чомусь інша дата смерті - 1937, це потрібно буде уточнити ще). І що цікаво: передбачав Люмах, на відміну від Нострадамуса чи Ванги, майже прямим текстом! Наприклад, жінці із села Буда (за два кілометри від Люмахового хутора) потрібно було піти у сусідні Остки запросити на весілля родичів. Шлях був непростим: непролазні хащі, болота, а навколишні ліси кишіли вовками. У цей час до її хати зайшов Терешко і сказав: «Я знаю, тобі потрібно в Остки, але ти боїшся вовків. Іди й нічого не бійся, я помолюся за тебе. Недалекий той час, коли не потрібно буде нікуди ходити». На запитання жінки, як це може статися, відповів, що в кожного при боку або в кишені буде невеличка штучка, за допомогою якої люди спілкуватимуться на відстані, а в хатах стоятимуть скриньки з голубим оком, у якому розмовлятимуть, співатимуть та танцюватимуть люди, вся земля буде обснована дротами на стовпах, по яких ітиме в оселі світло, у кожному селі стоятимуть високі залізні вежі і буде створена невидима павутина, звідки люди отримуватимуть інформацію...
- Вражаюче!
- Це нині зміст таких пророкувань зрозумілий, а тоді вони неграмотним поліщукам здавалися безглуздими, тож їм не йняли віри й називали провидця дурним Терешком.
І нині бояться йти до клубу - Терешко напророкував, що завалиться

Польська влада суворо забороняла йому пророкувати, бо їй він передбачав близький кінець. За непослух запроторила його до буцегарні у Сарнах. Яким же було здивування вартових, коли при цілісності замків уранці в'язня не було в камері. Арештували Терешка вдруге, та ситуація повторилася. Поліція зрозуміла, що він має зв'язок з вищими силами, й дала йому спокій.
- Терешко віщував тільки глобальні явища?
- Та ні, дар мав різнобічний, а можливості незвичайні. Простуючи, наприклад, стежкою, міг раптово опинитися на даху будинку чи клуні й звідти пророкувати, закликаючи до богобоязні та покаяння. Йдучи з односельцями до церкви, він не обходив, як інші, болота чи калюжі, а проходив навпростець, не замочивши взуття. Розповідають і такий випадок. В одній родині діти, розважаючись, голосним гавканням лякали людей. Одного разу вони загавкали і на Терешка. У відповідь він сказав, що над їхньою хатою тарілка гавкне так, що вони довго шукатимуть корову. І справді у Рокитному радянські солдати встановили поблизу їхньої хати потужний гучномовець і через підсилювач підключили до радіоприймача, намагаючись транслювати радіопередачі з Москви. У них довго щось не виходило, та потім з репродуктора гримнуло так, що корова, зірвавши з петель ворота, рвонула з двору, і її шукали кілька днів. А мешканці села Масевичі ще й досі з острахом ходять до свого клубу, бо Терешко сказав, що приміщення завалиться, коли у ньому збереться дуже багато людей.
Кінець світу у руках двох поліських сіл?
- А як він коментував політичне майбуття нашої країни?
- Панування радянської влади на наших теренах він бачив недовге, спрогнозував і розвал СРСР. Виникнення багатопартійності та різномастих політичних вождів, що з'являться потому, ніяких благ простим людям не принесе, бо, прийшовши до влади, вони використовуватимуть її виключно в інтересах власного збагачення. Перепадало від Терешка і прийдешньому духовенству. Він знав, що церкви будуть у кожному селі, але високі духовні чини займатимуться політиканством, дбатимуть про багатство не на небесах, а на землі.
Не схвалював Люмах і нинішніх виплат держави на новонароджених дітей. Він казав, що ці діти будуть продані темним силам ще в утробі матері. Застерігав людей від захоплення благами цивілізації. Настане час, запевняв, коли ні гроші, ні золото не матимуть ніякої ціни. За автомобіль, у який нічого буде залити, не даватимуть і половини вареного яйця, а за буханець хліба віддаватимуть половину розкішного будинку. Влада тих, хто будує палаци та обносить їх гранітними мурами, буде короткою. Усі їхні багатства на неправді, крові й кістках. «Напиши сажею на стіні, - сказав тій самій жінці з Буди, яка боялася вовків, - що не заховатися їм від Божого гніву ні в скелі, ні у горі, ні в землі».
- І про кінець світу говорив Терешко у своїх провидіннях?
- Авжеж. Коли людство остаточно розтліє у розпусті, пияцтві, беззаконні, прагненні земних багатств, а у жодній родині не буде злагоди і спокою, сонце стане давати не благодатну, а руйнівну енергію, земля порепається від спраги, і на ній утворяться такі тріщини, які неможливо буде перестрибнути. Настане голод, хвороби, людський мор та страшна, небачена досі за руйнівними наслідками війна. Це станеться тоді, коли села Буда та Синіжево з'єднаються в одне.
- Якщо так, то доля цивілізації у руках мешканців цих сіл!
- Пророцтвам можна вірити і не вірити, але Терешко реальна історична особа, і ще донедавна було багато живих людей, які особисто його знали й могли підтвердити незвичайні його можливості. Є ще такі і в наш час. Донедавна на Люмаховій могилі не було дорогого пам'ятника, бо сам він був проти розкоші, яка, за його словами, веде до погибелі, але на ній уже двічі міняли хреста. Вона дбайливо доглянута та впорядкована, тож до неї не забувають дороги земляки.
Микола ШМИГІН,
Рівненська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися