Чорно-біла ікона стала кольоровою
Рівненщина

У селі Чудель ікони налилися червоними фарбами

11 лютого 2019, 11:50
0
0
Сподобалось?
0

Дива Господні безмежні. У різних кінцях України з’являються звістки про те, що ікони оновлюються, мироточать, кровоточать. А в селі Чудель Сарненського району й досі пам’ятають про диво, яке сталося дванадцять років тому. Усіх вразило те, що за одну ніч чорно-білі образи у людських оселях стали набувати яскравих барв – особливо криваво-червоного кольору. 

Образи оновилися, бо в хаті не було телевізора?

 Люди переказують, що дива у їхньому селі відбувалися і в давнину. Можливо, тому, що його назва походить від слова «чудо»? Адже інакше як дивом Господнім не назвеш те, що дванадцять років тому за одну ніч у кількох оселях оновилося вісім ікон! Чорно-білі образи стали кольоровими! Що незвичайно, ці хати стоять на місці, де колись була церква.

У хаті набожної бабусі Марії Абрамчук оновилися вінчальні ікони сина. «Спаситель став червоний, як огонь, а Мати Божа геть поновилася», – розповідала тоді старенька. Син як дізнався про диво з його образами, одразу забрав їх до себе у Гощанський район. Та згодом у хаті Абрамчуків оновилася інша ікона. Корона Діви Марії почервоніла, німб пожовтів і… з’явився хрестик, якого на образі раніше не було. Після розголосу до хати бабусі стали йти прочани, щоб побачити диво. Молилися перед іконами, просили заступництва. І тоді побачили, що на образі Спасителя рука… піднялася до серця. Дива й надалі не покинули цю хату ­– оновився інший образок, перед яким бабуся Марія щодня молилася. Почав блищати, випромінювати світло, а фарби стали яскравішими. Що цікаво, у цій оселі ніколи не було телевізора, можливо, тому тут відбуваються дива?

Святий Миколай передвіщав розлучення

У ту ж ніч, коли оновилися образи в Марії Абрамчук, налилися яскравими фарбами ікони і в хаті Жуків. Навіть рамки і фольга стали ніби новими! Про диво розповіли місцевому священику. Коли прийшли з хресним ходом, щоб забрати образ у церкву, то побачили, що рамки стали липкими, з них ніби точився червоний сік. У того, хто торкався, на руках лишалися криваві плями. Тоді, дванадцять років тому, оновилися вінчальні ікони і у церковного старости Михайла Мелещука.

А ще диво сталося в хаті Валентини Купрішвілі, яка не є прихожанкою православного храму. Налилася червоною фарбою маленька іконка Святого Миколая Чудотворця. Жінка неабияк здивувалася, коли це побачила.

– Я колись жила у тьоті, вона мені і оставила свою старовинну іконку, – розповідає Валентина Григорівна. –  Коли ми перебралися у цю хату, забрали і той образок. Він був бляклий, вицвілий. Але ми віруючі, ікон у хаті не чіпляємо, то я поклала її у шафу. Потім щось на полицях перекидала, і як глянула: а ікона налилася красним! Шапка у Святого Миколи мінялася, кольори різні: красні, сині. Я – до сусідки баби Марії, питаю: «Ви в це вірите?» Стали до мене приходити люди, приклонятися, я образок в куточок поставила. А потім занесла його до церкви. Я до православних не навернулася, лишилася у своїх.

Селяни Чуделя не дуже раділи такому диву Господньому. Бо старожили пам’ятали, що останній раз у їхньому селі ікони оновлювалися перед Другою світовою війною. Тоді німці людей розстріляли, а хати і церкву спалили. Якщо набожній Марії Абрамчук після дива Господь продовжив літа, то Валентина Купрішвілі впевнена: ікона Миколая дала їй поганий знак. Одразу після того, як образ зачервонівся, у її сім’ї поселилися сварки, непорозуміння та ненависть. І згодом вони з чоловіком розлучилися.

Олена ПАВЛЮК, Рівненська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися