Фаїна ВАСИЛІВ (крайня справа) із зятем, донькою та онуками
Тернопілля

Якщо американець байдикує, поліція радить знайти роботу

28 листопада 2014, 06:55
0
0
Сподобалось?
0

Фаїна Василів із Тернополя нещодавно вперше побувала у США. Їздила на запрошення доньки, яка з чоловіком і двома дітьми живе у містечку під Чикаго. Цього року онука Фаїни Яківни закінчила середню школу, і бабуся, вникнувши в нюанси американської системи освіти, неабияк розхвалює її.
У школі спорт обов'язковий

З чоловіком Ігорем та двома дітьми донька Василівих Ольга виїхала до Америки за «зеленою картою» 12 років тому. За цей час сім'я повністю адаптувалася до заокеанського життя. Ольга, яка закінчила престижний московський інститут ім. Плеханова, у Штатах змушена була пройти дворічні курси і перекваліфікуватися на медпрацівника. Ігор працює водієм. Сім'я мешкає у просторому будинку, за який виплачує 30-річний кредит. Усі члени родини, крім 15-річного сина, мають автомобілі.
- В Америці мене найбільше зацікавила освіта, - розповіла Фаїна Василів. - Вона створена для того, щоб діти щось знали і вміли. Усі учні обов'язково відвідують спортивні секції. Наша Іринка змалку займалася плаванням, то пішла у відповідну секцію. Юрко обрав футбол. Але навіть якщо ти дуже хороший спортсмен, а наука в голову не лізе, до старшого класу тебе не переведуть, поки не вивчиш предмет. Диплом про середню освіту у США отримують у 18 років. Та один мексиканець отримав його у 21 рік, бо три роки сидів у 12 класі...
Кожна школа має свій гімн, прапор, знак, колір, при кожній є басейн. Звичні для нас мобільні телефони для американців - уже позавчорашній день. Не лише молодь, а й старики користуються смартфонами, айфонами та іншими «просунутими» гаджетами.
З дипломом про середню освіту онука Фаїни Яківни продовжуватиме навчання у коледжі. Дівчина мріє стати вчителем. Навчання вона поєднуватиме з роботою тренера з плавання. Не лише тому, що за це платять від 12 доларів за годину, а й тому, що Америка не любить трутнів. Якщо 18-річний американець байдикує, поліцейські настійливо рекомендують йому працевлаштуватися. Якщо не прислухаєшся, це дорого обійдеться. Батьки не прикриватимуть своє чадо, тому що в Америці всі дуже шанують закони.
У «швидкій» - найсучасніше обладнання
Так сталося, що на чужині Фаїну Василів прооперували на серці - артерію закупорило холестериновими бляшками.
- Перед від'їздом я робила кардіограму, аналіз крові, але лікарі у Тернополі запевнили, що все в нормі, - пояснила Фаїна Яківна. - А в Америці страшне трапилося в одну хвилину...
Пацієнтці вставили кембрик у серце, щоб зробити канал для току крові. Після операції лікар, українець за походженням, сказав: «Маєте щастя. Якби були в Україні, то вже не жили б». Додав, що на порятунок було не більше двох хвилин.
- Такі операції в Україні роблять, але планові, - каже Фаїна Василів. - У мене ж усе сталося раптово. І допомога надійшла моментально. «Швидка» приїхала за півтори хвилини. У «швидкій» - найсучасніше обладнання. Сама операція тривала 45 хвилин, а через два дні мене вже виписали...
Послуги лікарів у США недешеві. Лише приїзд реанімобіля і реанімаційні заходи обійшлися Фаїні Василів у шість тисяч доларів. За саму операцію рахунок ще має надійти. Мабуть, значно більший. Для пересічних українців такі суми вбивчі. А для американців, які мають медичну страховку, подібні випадки - лише нестандартна ситуація. Фаїна Яківна дивується, як чітко працює у США медицина: навіть на баночках з ліками, які їй призначив лікар, є надписи з її ім'ям та прізвищем. Жоден сторонній придбати їх не зміг би. А якби аптекар раптом й наважився продати «чужі» ліки, то одразу загримів би у в'язницю.
Єдине, що неприємно здивувало Фаїну Василів у Штатах - неймовірна кількість автомобілів. Але американці без авто, як без рук...
Світлана КЛОС,
Тернопільська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися