Ось такі кавуни вирощує ігумен Філадельф
Тернопілля

Монах поміняв келію на сільську хатину

12 жовтня 2014, 12:09
0
1
Сподобалось?
1

У селі Малі Загайці Шумського району люди обов'язково радили познайомитися з їхнім місцевим садівником-любителем. Мовляв, вирощує десятки різних сортів і винограду, і малини із суницями, кавунів та динь, помідорів з перцями. У фрукти-овочі душу вкладає, тож не дивно, що врожайність з його городу б'є тутешні рекорди. Яким же було здивування, коли дізналися, що чоловік цей має монаший чин! Сім років тому ігумен Філадельф поміняв свою келію у монастирі на придбану хатину у селі.
Жовта малина біля синіх помідорів
Ігумен Філадельф, а в миру Сергій Миколайович Собчук, родом із сусіднього Кременецького району. Ріс у віруючій сім'ї, тож, каже, без роздумів обрав майбутнє з Богом. Вчився у Московській духовній семінарії, а далі життя розпорядилося так, що мусив переїжджати з місця на місце. Служив у Почаївській лаврі, у приходах Донбасу та Рівненщини. А тоді врешті-решт його покликали на рідну землю відновлювати одну з найдавніших пам'яток історичної Волині - Загаєцький чоловічий монастир святого Іоана Милостивого.
- Мені тут одразу сподобалося, - зізнається ігумен Філадельф. - Чисте повітря, галасу нема, тихенько так. Я приступив до відновлення зруйнованого монастиря, і вже до 2007 він став оживати. Пам'ятці повернули колишню назву та статут і призначили намісника - отця Геронтія, а я залишився тут просто служити.
Після того, як ігумен Філадельф став виконувати у монастирі обов'язки священика, у нього нарешті з'явився вільний час. А використовувати його він став на городі. Монах захопився розведенням всіляких рідкісних сортів овочів та фруктів. Для цього насамперед придбав у селі Малі Загайці хатину із невеличкою земельною ділянкою, переїхав з келії туди і заходився, як кажуть, експериментувати.
Судячи з його присадибної ділянки, експерименти ігумену вдаються на славу. Потрапляєш ніби у садово-овочево-ягідну оранжерею, де поряд з жовтою малиною ростуть сині помідори та ваблять око величезні грона зеленого та фіолетового винограду. Батюшка проводить екскурсію по своєму городу і одразу знайомить зі своїм надбанням. Каже, спочатку зайнявся вирощуванням картоплі. Випробовував 17 різних сортів! А вже опісля, увійшовши, як кажуть, у смак, взявся висаджувати різні сорти винограду, помідорів, кавунів, динь, аґрусу та малини.
Ось мені показують жимолость, китайський лимонник. А це - японська полуничка. Придивляюся - а тут тільки й того, що назви. Деякі ягідки у японської полуниці схожі на яблука - такі здоровезні! Смакую помаранчевою та жовтою ремонтантною малиною і синіми помідорами. До речі, останніх тут - 11 сортів. «Саньки (Прометеї)», «Лафонтени» та «Американські серця» вражають не тільки різним забарвленням та формою, а й географією: є тут і голландські сорти, і чеські, і польські...
Вирощує 10-кілограмові кавуни
А от і до винограду дійшли. Лише кілька рядків, усе компактно - одразу і не скажеш, що тут росте аж 30 сортів винограду! Грона знаходяться у спеціальних мішечках, які не дозволяють пташкам дістатися до соковитих ягід. Чесно кажучи, думала, що у нашій місцевості таким солодким виноград в принципі не може бути. Але ж ні - смачний, соковитий, солодкий, як мед. Те саме стосується і кавунів з динями, персиків. У батюшки все достигає і наливається цукром не гірше вирощеного на півдні.
- Найбільший кавун французьського сорту «Чарльстон грей», який мені вдалося виростити, заважив майже 13 кілограмів. Дині менші - до чотирьох кілограмів. Найбільше гроно винограду важило мало не два кілограми, - хвалиться своєю врожайністю отець Філадельф. - Взагалі, щоб такі теплолюбиві ягоди та фрукти встигали у наших умовах достигати, я раджу висаджувати лише ранні або ультраранні сорти. Звичайно, своє слово скаже погода. От, приміром, минулого року у мене виноград не дуже добре вродив. Адже коли він цвіте, йому потрібно 20-25 градусів тепла, а у нас тоді було вдень 10-13, а вночі взагалі 6-8. Крім того, у мене ділянка розміщена у дуже вигідному місці: від сходу і до заходу вона бачить сонце. Також, що є важливим для врожайності, земля має нахил на південну сторону близько 45 градусів. Тобто рослини отримують багато сонця і тепла.
Мирослава КОСЬМІНА,
Тернопільська область
Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися