Фото надані СЗГ УМВС України у Волинській області
Волинь

Серед затриманих на Волині бурштинокопачів були вчителі, працівники Кузнецовської РАЕС та священик

29 вересня 2015, 12:59
1
1
Сподобалось?
1

Волинські правоохоронці та патріотично налаштовані небайдужі волиняни вчора виграли у нелегальних бурштинокопачів черговий раунд війни за маневицький ліс. Начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига керував операцією особисто до пізньої ночі. І через кілька годин після того як повернувся з лісу, знайшов час зустрітися з журналістами.

– Вчора було нелегко, – почав Петро Шпига, вибачаючись за не надто бадьорий вигляд. – Починаючи з обідньої пори на Волинь почала масово підтягуватися велика кількість людей з сусідньої Рівненської області. Більшість з них – працівники Кузнецовської АЕС, які брали відгули. Також у Володимирецькому районі закрилися школи – вчителі теж приїхали добувати бурштин. Ми затримали святого отця з Володимирецького району Рівненщини. Як то кажуть, він був там, де його прихожани. Загальна кількість «старателів» сягнула двох тисяч осіб.

Своїми силами зупинити таку навалу волинська міліція просто була не в змозі. Тож до восьмої вечора правоохоронці очікували прибуття підкріплення з п’ятьох областей, і не розпочинали активних дій щодо затримання зловмисників. Вони почувалися господарями ситуації. Кидалися на проїжджі автівки. Зокрема хтось лопатою пошкодив машину власкора телеканалу «1+1» Сніжани Шевчук, яка їхала до місця подій.

Коли ж сил стало достатньо правоохоронці, застосовуючи табельну зброю для попереджувальних пострілів – інакше вгамувати розбурханий і в основному нетверезий натовп не було змоги, почали затримувати знахабнілих копачів. Петро Шпига також висловив вдячність за підтримку активістам громадських організацій та формувань, які прийшли на виручку владі. Це «Самооборона Волині», «Автомайдан», формування «Буг». Також залучені були працівники лісової охорони та надзвичайними.

В результаті швидких і скоординованих дій затримано 193 особи та три транспортні засоби. Один з автомобілів намагався вирватися з оточення і таранив інші. Згодом у салоні цього «БМВ» правоохоронці знайшли коноплю та амфетамін. У «старателів» забрали 400 лопат, понад 4 кілограми бурштину. Також на оперативне відео правоохоронці зафіксували спробу заволодіння табельною зброєю міліціонера одним із «гостей» з Рівненщини.

За словами Петра Шпиги, організатором шабашу у лісі є рівненський криміналітет. За оперативною інформацією, якою володіють правоохоронці, бандити збираються організувати на Волині криваву провокацію. Зокрема інсценізувати застосування міліцією бойової гранати проти мирних копачів.

– Одразу хочу зазначити, що у міліції ніхто не прагне довести справу до застосування зброї. Ми не зацікавленні у кровопролитті. Я вже тиждень роблю усе, щоб уникнути силового протистояння. Але і видобувати незаконно бурштин ми не дозволимо. Це принципова позиція, – відзначив Петро Шпига.

Наразі, правоохоронці поблизу родовищ на Маневиччині встановили три блокпости з подвійною лінією оборони.

Також він повідомив, що через міністра МВС Арсена Авакова на розгляд Уряду буде винесена пропозиція щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток бурштину. Замість штрафу потрібно ввести кримінальну відповідальність від 3 до 7 років у залежності від ролі обвинуваченого у незаконній діяльності. Також бурштин пропонуватимуть занести до переліку коштовностей. До речі, «сонячне каміння» уже давно вважається коштовним у Китаї. Саме ця країна є основним ринком збуту бурштину. Тут він вважається священним каменем. Його китайці носять так, як українці хрестики. Певним символом у китайській культурі наповнені наручні браслети з бурштину. Цей камінь кладуть поруч з покійниками під час поховання.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Володимир
    Володимир

    Як завжди, помінялась влада і нумо ділити бурштин, вже і правий сектор там повоював і хто тільки.....тепер нац. гвардію привели....на сході війна, а вони бізнес ділять, як ніколи умісні слова Л.Костенко: "Життя іде і все без коректур."....міняються обличчя, але не суть

    29 вересня 2015, 21:01
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися