Фітобар у сільській школі
Волинь

Фітобар у сільській школі

24 грудня 2015, 10:34
0
0
Сподобалось?
0
В оригінальний спосіб облаштували учнівську їдальню у школі села Копилля, що в Маневицькому районі Волині. Тут, у оздобленому в українському стилі залі, розташувався фітобар, у якому на застелених вишитими рушниками поличках у трилітрових слоїках зберігають трави. З них варять діткам запашні чаї. 
 
У Копиллі школа та дитячий садочок розміщені в одній будівлі. Традиція варити вихованцям чаї з лікарських трав тут з’явилася близько п’яти років тому. А започаткувала її директор навчального закладу Світлана Давидюк. 
– Такі напої корисні, та й дешевші, ніж магазинні. Світлана Оверкіївна запропонувала щороку робити запаси. Ідея прижилася, – розповідає вчителька української мови та літератури Мар’яна Лопоха. – Збір трав у нас починається на Івана Купала, коли цвіте липа та багно. Заготовляють їх учні старших класів і технічні працівники. Сушать зілля на шкільному горищі, бо на сонці воно втрачає свої корисні властивості.
У фітобарі всі трави посортовані по трилітрових банках. Кожна підписана та накрита полотняною серветкою, щоб суміші дихали. Поки розглядаю приміщення, Мар’яна Іванівна приносить чайне меню, в якому до кожного виду напою подана пізнавальна розповідь про його користь. Перелік ілюстрований яскравими картинками. 
– У нашій школі всі діти харчуються двічі на день. Маємо до двох гектарів городу, тож кухарі самі квасять капусту, огірки, печуть булочки, млинці, закривають варення, – розповідає вчителька. – Старшокласники, які проходять практику, приносять із дому по літрі різних ягід, тут їх заморожують, а взимку варять компоти. 
– Таке меню смакує не лише учням, а й вихованцям садочка, – долучається до розмови кухар Людмила Бугайчук. – Малеча навіть добавки просить.   
Марія МАРТИНЮК,
Волинська область

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися