Після операцій без ножа пацієнти встають наступного дня
Волинь

Після операцій без ножа пацієнти встають наступного дня

11 лютого 2016, 10:50
0
2
Сподобалось?
2
Микола Галей у медицині понад чверть століття. Він кандидат медичних наук, у найближчих планах – захистити докторську дисертацію. Лікар-хірург вищої категорії, п’ять останніх років очолює відділення інвазивних методів лікування та діагностики Волинської обласної клінічної лікарні, де проводять лапароскопічні (малоінвазивні) операції. Про те, що ж це за метод лікування та які його переваги, розпитуємо безпосередньо у медика, котрий його практикує.
 
– Миколо Михайловичу, що таке малоінвазивний, або ж лапароскопічний, метод оперування? 
– Простою мовою – це операції без великого розрізу. Робляться маленькі надрізи на шкірі, через них уводяться порти, а по портах – відеокамера й інструменти, за допомогою яких проводять оперативне втручання. Відеокамера передає зображення з черевної порожнини на монітор, що дає можливість проводити втручання маленькими інструментами, діаметр яких усього п’ять міліметрів. У черевну порожнину нагнітаємо вуглекислоту, яка піднімає передню черевну стінку, утворюючи простір для проведення операції. Ми – єдине хірургічне відділення в області, де лінійка лапароскопічних оперативних втручань дуже велика. Якщо раніше ці операції проводилися з приводу жовчнокам’яної хвороби, аби тільки забирати жовчний міхур з камінцями, то зараз у такий спосіб оперуємо практично на всіх органах черевної порожнини. Таким методом оперуємо всі грижі, хвороби печінки, підшлункової залози, селезінки, наднирників, шлунка та кишківника. 
– Які переваги цього хірургічного методу оперування над відкритим?
– Переваги колосальні. По-перше, немає великої післяопераційної рани. По-друге, швидша реабілітація й відсутність болю під час реабілітаційного періоду, а також вражаючий косметологічний ефект. Хворі після лапароскопічного втручання встають уже наступного дня. Однак, наголошую, малоінвазивним методом оперують лише ті лікарі, які блискуче оперують відкрито, мають на це відповідний дозвіл, пройшли необхідне навчання оперувати лапароскопічно та постійно вдосконалюють свій досвід. 
– Аби потрапити на обстеження у ваше відділення, хворому  обов’язково мати направлення?
–  Направлення потрібне. Але ж часто буває, що люди приходять проконсультуватись і без направлення. У такому випадку в жодному разі я не відмовляю пацієнтам. Оглядаємо, призначаємо відповідне лікування.
– В яку приблизно суму обійдеться хворому оперування малоінвазивним методом?
– Не можу цього сказати. Важчі оперативні втручання обійдуться дорожче, легші – дешевше. Як і всі клініки, деякими медикаментами нас забезпечує держава. Чого не вистачає, докуповує пацієнт. Перед операцією я завжди обговорюю з хворими список необхідних речей. 
– Із захворюваннями яких органів найчастіше звертаються люди?
– З усіма видами гриж живота, а це пахові, післяопераційні, пупкові та навколопупкової ділянки, білої лінії живота, стравохідного отвору діафрагми. До речі, в Західному регіоні ми одними з перших почали оперувати хворих з грижами стравохідного отвору діафрагми, з хворобами наднирників, нирок, підшлункової залози та шлунка, кишківника тощо. На Волині першими почали проводити операції лапароскопічним методом при двох і більше хірургічних хворобах. Хотів би зупинитися на такій патології, як жовчнокам’яна хвороба. Часто каміння утворюється не лише в жовчному міхурі, а й у жовчних протоках. Раніше таких хворих оперували в два етапи. Спочатку забирали камінці ендоскопічно з протоки, а потім лапароскопічно – жовчний міхур. На сьогодні, завдяки потужному та найсучаснішому інструментарію в області, такі операції проводяться одномоментно, а саме забираємо жовчний міхур, розкриваємо протоку й видаляємо каміння. Таким методом оперуємо низку інших захворювань.  
– Виходячи з власного досвіду, що порадите людям, аби уникнути хвороб? 
– Найголовніше – провадити здоровий спосіб життя. Я б сказав, що це дотримання людиною комплексу дій, спрямованих на профілактику хвороб і зміцнення здоров’я. Цей комплекс включає такі принципи, як дотримання режиму дня, раціонального харчування, фізичної культури, правил гігієни, відсутність шкідливих звичок, доброзичливе ставлення до оточуючих, активний відпочинок. Обов’язково треба знаходити час для відпочинку. Якщо людина дотримується цих правил – вона завжди буде бадьорою та сповненою сил. Правда, ще є такий фактор, як генетична схильність. Тож якщо у батьків були серйозні хвороби, діти повинні стежити за своїм здоров’ям і робити акценти на ті недуги, які мали рідні. 
Марія МАРТИНЮК, 
м. Луцьк 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися