Ракети під Луцьком запускали ще у... 1892 році!
Волинь

Ракети під Луцьком запускали ще у... 1892 році!

20 лютого 2016, 11:16
0
0
Сподобалось?
0
Розробляв їх нащадок запорізьких козаків
 
Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового славиться багатьма унікальними речами. Серед таких – і бойова ракета, знайдена під Луцьком, що датована… 1892 роком. Подібний експонат має лише знаменитий Ермітаж (Санкт-Петербург, Росія).
 
– Цей екземпляр знайшли в урочищі Безодня села Смолигів Луцького району, – розповідає директор музею Олександр Мельник. – Річ унікальна своєю рідкістю. Це корпус бойової ракети кінця 19 століття, виготовлений за розробками українського та російського конструкторів зброї Олександра Засядька та Костянтина Константинова. На нашому навіть збережено рік випуску – 1892-й. Корпус експонується без бойової частини. Активно конструкції ракет у Російській імперії почали розробляти у першій половині 19 століття. Вони стали прототипом сучасного озброєння. І заслуга у цьому, зокрема, полтавчанина Олександра Засядька.
Як відомо, народився знаменитий конструктор 1779 року в Полтавській губернії у сім’ї головного гармаша Запорізької Січі Дмитра Засядька. Батько знав, що колись на Січі були саморобні бойові ракети і що ще у 1516 році козаки з їх допомогою знищили татарську орду поблизу Білгорода. Тож і посилає сина Олександра вчитися в Петербург, щоб він розгадав таємницю ракетної зброї.
Олександр брав участь в Італійському поході Суворова, російсько-турецькій війні, різних закордонних походах російської армії. Проте після п’ятнадцяти років бойової кар’єри, здобувши славу безстрашного офіцера, отримавши золоту шпагу, чин полковника та шість бойових орденів (!), залишає армію, щоб присвятити решту життя розробці бойових ракет. Аби мати за що проводити досліди, він продав батьківський маєток на Полтавщині.
Саме Олександр Засядько розробив ракети різного калібру: дводюймові (51 мм), два з половиною дюйми (64 мм) і чотиридюймові (102 мм), різні за тактичним застосуванням. Так, сконструйовані ним снаряди ділилися на запалювальні – для підпалу кріпосних споруд і гранатні (фугасні) – для знищення супротивника. Вони мали дальність польоту до 6 кілометрів, у той час як англійські ракети «Конгрива» – лише до 2700 метрів. Ще одна заслуга – перші у світі установки залпового вогню, з яких одночасно можна було давати залп шістьма ракетами. Також він вирахував, скільки пороху потрібно для польоту ракети на Місяць. Тож не випадково іменем українця названо кратер на зворотному боці Місяця.
Олександр Засядько заснував перший у Російській імперії ракетний завод (Санкт-Петербург), який 1864 р. перевели до Миколаєва, та Вище артилерійське училище. А створивши «Ракетну роту №1», започаткував новий вид збройних сил. Першою успішною атакою з використанням ракет Засядька вважається штурм фортеці Браїлів (сучасна Вінниччина) в ході російсько-турецької війни.
– Вважається, що артилерія як така виникає у роки Першої світової війни. Але за 22 роки до її початку були приклади використання ракет. Зокрема у нас на Волині, – резюмує Олександр Мельник. – Можливо, неподалік Луцька проводили випробування зброї.
Наталія КРАВЧУК,
Волинська область
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися